
Kurser och nätverk
Vill du lära dig att kubbmura, sy i linnetyg eller tälja? Vi har kurser och utbildningar i många olika ämnen för både nybörjare och dig som vill fördjupa dina kunskaper.
Om Sörmlands museums kurser
Alla kurser innehåller gott om möjligheter att prova olika tekniker samtidigt som du lär dig teori. De flesta av våra kurser riktar sig till personer från 16 år och uppåt.
Anmälan
Du anmäler dig genom att köpa din kursplats i vår webbutik. Anmälan är bindande. Vid avbokning efter sista anmälningsdag debiteras halva kursavgiften. Om din plats kan fyllas av en reserv debiteras ingen avgift. Avgift debiteras inte heller vid sjukdom som kan styrkas med ett läkarintyg.
Kursavgifter
I kursavgiften ingår vanligtvis material. I vissa fall tillkommer en materialkostnad för vissa kurser, det framgår i så fall i kursinformationen.
Är du medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen eller Hemslöjdsföreningen Sörmland? Då har du rabatt på vissa kurser. Detsamma gäller om du är under 26 år.
Om du har en förfrågan om skräddarsydda kurser, vänligen eposta dina önskemål till Skyddad adress.
Kommande kurser
-
21 okt 2023 - 22 okt 2023
Kurs: Halmkronor
I denna kurs sjunger vi långsamhetens lov och sjunker in i de folkliga halmkronornas värld. Halmkronan gjordes förr till olika högtider som jul eller bröllop, och kallas ofta för ”oro” eftersom den dansar lätt vid minsta vinddrag.
-
23 okt 2023 - 25 okt 2023
Kurs: Fläta korgar i skalad pil
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är det historiskt vanligaste sättet att behandla pil på.
-
27 okt 2023 - 29 okt 2023
Kurs: Fläta korgar i oskalad pil
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil, som har barken kvar.
-
28 okt 2023 - 29 okt 2023
Kurs: En blommande jul
I denna kurs utgår vi från den folkliga traditionen att dekorera med blommor för olika högtider som jul, bröllop och fest.
-
10 nov 2023 - 12 nov 2023
Kurs: Kvinnor slöjdar en pall
Fortsättningskurs för dig med grundkunskaper i att tälja med kniv och yxa, t.ex. genom att ha deltagit i kursen Kvinnor täljer med kniv och yxa. Vi slöjdar en pall där krympteknik används i sammansättningar, dvs torra ben krymps fast i en fuktig sits.
-
11 nov 2023 - 12 nov 2023
Kurs: Traditionellt måleri
Linoljefärg, limfärg och slamfärg är tre vanliga traditionella färgtyper som har använts i hundratals år. Vi lär oss om olika bindemedel och pigment, blandar linoljefärg och limfärg, kokar rödfärg, provstryker och provar olika måleritekniker.
-
18 nov 2023 09:30 - 16:30
Kurs: Slipa verktyg
Att ha skarpa verktyg är en nödvändighet för att kunna lyckas väl i arbetet. Vassa eggverktyg är grunden till ett bra hantverk i slöjd, snickeri eller byggnadsvård. Det blir dessutom lättare och så mycket roligare att tälja, hyvla, skära och forma trästycket. På kursen lär du dig att slipa och bryna dina verktyg som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål och stämjärn.
-
6 jan 2024 - 7 jan 2024
Kurs: Näver – tampade burkar
Kurs i tampning av näverburkar. Näver är ett fantastiskt material som har använts av människor i alla tider. Det är vattentätt, flexibelt och mycket hållbart. Det både skyddar och bevarar mot fukt, vilket gör att t.ex. kaffets arom bevaras i en näverburk. Lär dig grunderna i tampning samtidigt som du skapar ett eget näverföremål och får lära dig om näverns unika egenskaper.
-
13 jan 2024 - 14 jan 2024
Kurs: Fläta näver
Kurs i näverflätning. Näver är ett fantastiskt material som har använts av människor i alla tider. Det är vattentätt, flexibelt och mycket hållbart. Lär dig grunderna i flätning samtidigt som du skapar ett eget näverföremål och får lära dig om näverns unika egenskaper samt användningsområden.
-
23 feb 2024 - 25 feb 2024
Kurs: Skärsvarvning
Skärsvarvning är en gammal teknik där spånet skärs av istället för att skrapas. Under kursen svarvar vi bland annat profiler och skålar. Vi lär oss om verktyg och hur de ska skötas.
-
2 mar 2024 - 3 mar 2024
Kurs: Klyva spån och böja svep
Vi tillverkar askar och brickor i svepteknik. Du lär dig att klyva ut tunna ämnen i furu och sälg som sedan bearbetas till rätt tjocklek, ångbasas och böjs. De sys de ihop med rötter och får en botten och eventuellt ett lock.
-
1 apr 2024 - 3 apr 2024
Kurs: Fläta korgar i skalad pil
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är det historiskt vanligaste sättet att behandla pil på.
-
5 apr 2024 - 7 apr 2024
Kurs: Fläta korgar i oskalad pil
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.