Väska av brunt läder

Kurs: Läderhantverk - formge, sy och lär dig laga

På kursen kommer du lära dig traditionella metoder i läderhantverk. Du får kännedom om materialet och vilka verktyg och redskap som används. Du kommer formge och skapa ett föremål samt får kunskap om hur och var lädret skärs ut på en hud. Under kursen lär du dig att handsy den traditionella sadelmakarsömmen, samt att laga, vårda och sköta läder. Det finns många och olika tekniker i läderhantverk och kursen kommer du att få lära dig några grundläggande och traditionella tekniker.

Hantverket i läder och skinn sträcker sig tillbaka genom hela mänsklighetens historia. Läder är ett naturmaterial som använts i alla kulturer för att ge skydd och värme samt använts i tillverkning av bruksföremål för både arbete och hushåll. Det finns många och olika tekniker då det gäller hantverket, på denna kurs kommer du att få lära dig några grundläggande och traditionella metoder. Lädret vi kommer att arbeta med är miljövänligt vegetabiliskt garvat läder.

Dag 1

Du kan välja mellan att sy ett bälte eller en mindre väska. Vi tillverkar mönster/mallar som vi sen skär ut i läder. Du får använda traditionella verktyg. Du förbereder för sömnad, väljer beslag och eventuella detaljer, samt syr sedan bältet eller väskan för hand med sadelmakarsöm. Du får lära dig om materialet läder, samt underhåll och finish av din produkt.

Dag 2

Vi slutför arbetet från dag 1. Du kan under dag 2 lära dig att laga läderprodukter som du själv tar med. Det kan tex vara byte av ett beslag, en ny söm, eller en ny rem som behöver bytas osv. Exempel på föremål av läder är kläder, väskor, remmar och seldon, samt detaljer på skor och skinnklädda möbler.

Du behöver inte ha eget material eller egna verktyg, alla verktyg som vi kommer använda finns att låna. Det krävs inga förkunskaper för att gå kursen. En materialkostnad på ca 400–500 kr tillkommer beroende på materialåtgång. Material/läder finns att köpa på plats av kursledare och kan betalas med swish.

Kursledare

Kursledare är Petra Karlsson, som har lång erfarenhet av läderhantverk. Petra arbetar på Nyköpings folkhögskola som lärare och kursansvarig för de läderhantverkskurser som erbjuds där. https://www.nykoping.fhsk.se/sarskildakurser/laderhantverkgrundfortsattning, https://www.nykoping.fhsk.se/sarskildakurser/laderhantverkfordjupning. Petra har också flera års erfarenhet av att hålla i sommarkurser i läderhantverk men även i pälssömnad.

Kostnad

Ordinarie: 1 300 kr.
Medlemmar i hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 100 kr
Ungdom 16–25 år: 700 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik. 
Sista dag för anmälan och biljettköp 1 oktober 2024.

 

Denna kurs arrangeras i samarbete med Nyköpings Folkhögskola, Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 26 okt - Söndag 27 okt 2024

Plats:

Läderverkstan, Nyköpings folkhögskola

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30

26 okt