En hand håller sina fingrar mot en mönstrad yta

Kurs: Klistermarmorering

I denna kurs får du lära dig grunderna i traditionell klistermarmorering med naturliga pigment. Du lär dig bereda färgen och mönstra pappret på olika sätt. Avslutningsvis går vi igenom ytbehandling av pappret och du lär dig hur du enkelt kan tillverka egna verktyg för mönstring.

Klistermarmorering är en teknik som använts sedan slutet av 1500-talet för att dekorera papper. Ofta hittar man klistermarmorerade papper som försättsblad eller som omslag på enklare böcker. Färgen består av vetemjölsklister och pigment – och möjligheterna att skapa mönster är näst intill oändliga! Visst material tillhandahålls av kursledaren till en kostnad av ca 250 kr.

Kursledare

Kursledare är Karin Edlund är sömmerska och textilhistoriker med en särskild kärlek till den folkliga slöjden, där pappersblommor, halmkronor och juldekorationer hör till favoritföremålen. Sommaren 2022 fick hon genom projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor möjlighet att undersöka klistermarmorering med traditionella metoder, och projektet fortsätter med en fördjupning under 2024. Genom att studera äldre källor och experimentera med klister och pigment har hon försökt återskapa metoder och tekniker som användes under 1800-talet.

Kostnad

Ordinarie: 2 100 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1 950 kr
Ungdom 16–25 år: 1 050 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 19 oktober 2024.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 9 nov - Söndag 10 nov 2024

Plats:

Textilverkstaden, Sörmlands museum

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30 

9 nov