pensel målar röd färg på skuret trä

Kurs: Folkligt skurna och täljda mönster

På kursen kommer du att få lära dig hur den vanliga täljkniven kan användas för att skära nya och traditionella mönster, som används i folkkonsten för att dekorera allt från bruksföremål till rena konstobjekt. Du får lära dig att skära mönster på fri hand eller med stöd efter ett uppritat mönster. Viss vana att hantera täljkniv är bra att ha när du går kursen.

Du kommer att få lära dig de grundläggande teknikerna och knivgreppen för att skära mönster i trä på fri hand, men också att skära efter uppritade mönster. Du kommer få kunskap i hur äldre föremåls komplexa geometriska mönster byggs upp med enkla redskap som passare och linjal. Med några stödpunkter och små medel kan du bygga större ytor med intrikata mönster, som blir extra livfulla när de skärs på fri hand. Frej vill förmedla att mycket kan klaras av utan tillgång till hyvelbänk eller specialverktyg, det viktigaste är kunskapen om materialet, träets egenskaper, och en skarp egg på kniven.

Kursledare

Kursledare är Frej Lonnfors är yrkesverksam slöjdare med passion för äldre hantverkstekniker. I folkkonst och allmogekultur finner Frej inspiration till nya idéer. Hans skurna mönster har fått stor uppmärksamhet på många håll och inte minst när de syns på de stora krympburkarna han gör. https://www.instagram.com/frejlonnfors/ https://frejlonnfors.com/

Att ta med

Ta med anteckningsblock och penna.
Allt material och alla verktyg som vi kommer använda finns att låna på plats. Om du har så får du gärna ta med egen väl slipad och brynt täljkniv.

Kostnad

Ordinarie: 2 100 kr.
Medlemmar i hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 900 kr
Ungdom 16–25 år: 1 000 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 14 oktober 2024.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 9 nov - Söndag 10 nov 2024

Plats:

Träverkstaden, Sörmlands museum, Nyköping

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30

9 nov