Flera personer bygger en gärdsgård

Kurs: Bygg en gärdsgård

Att hägna in sina marker med en trägärdsgård har långa traditioner i Norden. Under två dagar lär vi oss mer att bygga en traditionell gärdsgård från grunden. Vi lär oss vilket virke man använder och hur den sörmländska traditionen har sett ut. Vi provar på de olika momenten med traditionella metoder och handkraft. Vi pratar teori, klyver virke, bearbetar störar och vidjor, samt sätter upp en några meter gärdsgård.

Kursen för dig som vill lära dig sätta upp en traditionell sörmländsk gärdsgård av trä. Under två dagar lär vi oss vilket virke man använder, samt vilka verktyg och metoder som behövs. Vi arbetar med de olika momenten, virkesframtagning och uppsättande av gärdsgård. Med handkraft klyver vi fram virke, bearbetar störar och vidjor som vi sedan använder när vi sätter upp några meter gärdsgård. Förutom de praktiska momenten har vi också ett kortare teoripass där vi lär oss mer om hur man går tillväga, samt historiska aspekter på gärdsgårdsbygge. Verktyg finns att låna. Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kursledare är Jan Hylander. Mångsysslare; lantbrukare, mekaniker och före detta slöjdlärare med stor kunskap om virkesval och gärdsgårdsuppsättande.

Kostnad

Ordinarie: 2 500 kr.
Medlemmar i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 2 300 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 16 augusti 2024.

Datum:

Lördag 7 sep - Söndag 8 sep 2024

Plats:

Fåfängan, Nyköping

Lördag och söndag klockan 9-16

7 sep