Korgar i oskalad pil

Kurs: Fläta korgar i oskalad pil

Kursen är fullbokad! Vill du anmäla dig till reservplats vänligen mejla till niklas.eriksson@regionsormland.se.
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Du flätar en korg med rund botten samt med olika mönster och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Att fläta med pil har en mer än 7 000 år gammal tradition i Sverige. Världens näst äldsta pilflätade föremål är en mjärde som hittades i Malmö 2006. Läs mer här: En av världens äldsta korgar – Korgen lyfter

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten med olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du i stället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn.

Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

Att fläta med pil kräver väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips

Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen
Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare

Kursledare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen håller pilflätningskurser och medverkar i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker och är även väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en mycket uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk
Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Kostnad:

Ordinarie: 3 200 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 3 000 kr
Ungdom 16–25 år: 2 200 kr

En materialkostnad på mellan ca 400–600 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutikSista dag för anmälan och biljettköp är 23 september 2024.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Måndag 21 okt - Tisdag 22 okt 2024

Plats:

Sörmlands museum, Nyköping

Måndag och tisdag klockan 9-16

21 okt