Tyger, band, tråd och verktyg

Kurs: Sy en väska – Grannlåtsväskor, kjolsäckar och löslommor

Vi skapar och designar egna grannlåtsväskor att bära antingen till dräkten eller till vardags och festfint. Sy en kjolväska inspirerad av de folkliga dräktväskorna från hela Sverige.

Sy en kjolväska inspirerad av de folkliga dräktväskorna från hela Sverige.Teknikerna vi använder är handsömnad, applikationsbroderi, läggsöm, skarvsöm, lappteknik, pärlbroderi och allt du kan tänka dig passar till att dekorera och krusa med. Till grannlåt är allt tillåtet!

Använd de spillbitar som blivit över vid tidigare sömnad av folkdräkter, festkläder, yllesömnad eller quiltprojekt och kombinera med silkestrådar, handfärgade yllelappar och mönstrade sidenband.

Folkliga kjolväskor har sett olika ut och använts på olika sätt. Gemensamt är att det är en liten lös väska, nästan som en liten ficka, hängandes i midjan och sydd av spillbitsmaterial från olika vackra tyger som tillsammans blir som ett litet konstverk. Vi skapar och designar egna grannlåtsväskor att bära antingen till dräkten eller till vardags och festfint. Du kan själv ta med material som du kan använda, till exempel kan valkat kläde och småmönstrade bomullstyger passa. Som dekoration använder vi band i olika färger, mönster och material, spetsar, pärlor, paljetter och knappar.

Kursledare

Kursledare är Kerstin Nordlinder Arlid, hon är skicklig i folkdräktsömnad och är utbildad på Sätergläntan. Kika gärna på hennes konto @folkligt.nu på Instagram. Kerstin är en uppskattad kursledare och håller kurser på flera platser i landet, bland annat i Blekinge, Östergötland och Sörmland.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1 850 kr
Ungdom 16–25 år: 900 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp ä 23 september 2024.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 12 okt - Söndag 13 okt 2024

Plats:

Textilverkstaden, Sörmlands museum

Lördag och söndag klockan 9-16

12 okt