Flätning av korg i skalad pil

Kurs: Fläta korgar i skalad pil

Kursen är fullbokad! Vill du anmäla dig till reservplats vänligen mejla till niklas.eriksson@regionsormland.se.
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Du flätar en korg med rund botten samt med olika mönster och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är det historiskt vanligaste sättet att behandla pil på.

Att fläta med pil har en mer än 7 000 år gammal tradition i Sverige. Världens näst äldsta pilflätade föremål är en mjärde som hittades i Malmö år 2006. Läs mer här: En av världens äldsta korgar – Korgen lyfter
På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten med olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du i stället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är historiskt vanligast och har fler fördelar. Till exempel behöver skalad pil endast blötläggas cirka tre timmar för att mjukna och den kan torkas för att blötläggas och nyttjas igen. Vidare är den mer användbar tillsammans med livsmedel än när barken sitter kvar.
Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

Att fläta med pil kräver väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips

Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen
Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare

Kursledare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen håller pilflätningskurser och medverkar i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker och är även väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en mycket uppskattad lärare.
Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Kostnad

Ordinarie: 3 200 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 3 000 kr
Ungdom 16–25 år: 2 200 kr
En materialkostnad på mellan ca 200–400 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 23 september 2024.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Fredag 25 okt - Söndag 27 okt 2024

Plats:

Sörmlands museum, Nyköping

Fredag - söndag klockan 9-16

25 okt