Tygbitar formade till figurer

Kurs: Intarsia - textila bilder

Måla en berättelse med nål, tråd och tygbitar. Under ledning av Riina Kauppi kan du upptäcka ett nytt sätt att uttrycka dig i textila bilder. Tekniken textilintarsia innebär att klippa ut mönsterformer i tyg för att sedan sammanfoga dem med små stygn. Motivet tecknas först på vlieseline vilket underlättar hanteringen av de små tygdelarna. Arbetet växer fram som ett pusselspel!

Kursen ger dig möjlighet att gestalta t ex ett motiv från en vardaglig händelse eller en särskild händelse i ditt liv som du vill gestalta. Det går fint att använda en teckning eller foto som förlaga för att skapa den textila bilden. Med denna teknik kan man jobba både föreställande och abstrakt. I textilintarsia kan du med fördel återanvända tyger, det passar bra att använda kläde/ylletyger, denim, både enfärgade och mönstrade bomullstyger, mindre bitar fungerar mycket bra. Detta är ett bra tillfälle att använda olika spillbitar, loppisfynd och gamla slitna kläder, barnens gamla kläder m.m. Viss sömnadsvana är en fördel men det är inte en komplicerad teknik. Kursledaren står för visst material (OBS! Ej tyg) till en kostnad av ca 150 kr.

Kursledare

Kursledare är Riina Kauppi som jobbar som textilkonstnär med fokus på individens vardagliga upplevelser från livet, människans relation till naturen samt konsumtion. Med textilintarsia som huvudmetod jobbar hon med textila bilder och experimenterar gärna med färgsättning, form och visuellt berättande. Hennes verk är ofta färgrika, flerdelade och lekfulla i formen. Intresse för hållbara frågor framkommer också via materialval. En viktig del av hennes konstnärliga praktik är att använda redan existerande material på nya sätt.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1 950 kr
Ungdom 16–25 år: 1 000 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 30 september 2024.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 19 okt - Söndag 20 okt 2024

Plats:

: ReTuna, Folkestaleden 7, Eskilstuna

19 okt