Person sågar vid snickarbänk i trä

Kurs: Finsnickeri

Välkommen till Sörmlands museums tvådagarskurs i finsnickeri! Detta är kursen för dig som vill lära dig grunderna i finsnickeri. Under två dagar har vi teoretiska genomgångar då vi går igenom snickarens vanligaste och viktigaste handverktyg. Vi har också praktiska moment, där vi visar vanliga sammanfogningar och hur verktygen används. Tid finns att jobba efter egna önskemål, då hantverkarna hjälper och instruerar. Vi visar också hur man slipar eggjärn.

Under kursen kommer vi att ha både teoretiska och praktiska genomgångar. Vi börjar med att gå igenom snickarens symbolverktyg; passaren, vinkelhaken och hyveln. Vi diskuterar också snickarens övriga handverktyg såsom ritsar, sågar, stämjärn och handhyvlar och hyvlingens princip. Dessutom lär vi oss hur man planerar ett snickeriprojekt med ritning, kapnota, hur snickaren mäter och hur hen märker med snickarpilen.

Under de praktiska momenten får du chansen att rikthyvla en bräda för hand från "ving och krok" till "rät och slät" och prova på snickarens traditionella sammanfogningar. Det finns även tid för deltagarna att arbeta med egna projekt med stöd och instruktioner från våra erfarna hantverkare. Vi visar också hur man slipar eggjärn och diskuterar antikvariska frågeställningar samt varsamma lösningar.

Du lär dig mer om furuvirket och vilka delar av furubrädan som kan användas var, hur du ska tänka om årsringarnas orientering och hur du väljer ut ämnen med god rötbeständighet.
Inga förkunskaper krävs och verktyg finns att låna. Ta gärna med egna verktyg så att du kan skärpa dem under kursen och gå hem med riktigt skarpa stämjärn och hyvlar i din verktygslåda.

Kursledare

Kursledare är Greger Åkerstedt, byggnadsvårdssnickare och Sebastian Åkerstedt, inredningssnickare från företaget Kompetens i Trä. Greger har arbetat som byggnadssnickare åren 1979-1993 och utbildades sedan av Riksantikvarieämbetet i projektet Byggnadshyttan Mälsåker 1993-1996. Efter det har han drivit eget företag, sedan 2007 under namnet Kompetens i Trä. Sebastian har under åren 2013-2017 utbildat sig via traditionell lärling inom organisationen Kompetens i Trä. Och därefter arbetat i Kompetens i Trä med maskinsnickeri, bänksnickeri och invändiga arbeten på plats hos kund.

Kostnad

Ordinarie: 2500 kr.
Medlemmar i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 2300 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 26 september 2024.

Datum:

Lördag 19 okt - Söndag 20 okt 2024

Plats:

Träverkstaden; Sörmlands museum

Lördag och söndag klockan 9-16 

19 okt