Syskrinet
I ett jättestort syskrin ryms det mesta man kan önska när det gäller textil slöjd. Här finns också en del färdiga alster.
Citat ur handledningen som medföljer utställningen:
"I slutet av 60-talet skaffade vi TV och då satt man ”ensam” framför TV:n och stickade. Det blev mer att man umgicks med familjen istället för väninnorna – det var slut på syjuntorna.
När jag vakade på lasarettet fick vi handarbeta på natten för att vi inte skulle somna. Det fanns ju inga larm och sov man kanske man inte hörde om patienterna behövde hjälp. Jag jobbade natt i ett 10-tal år så några tröjor hann det ju bli."
Spinnrocken, vävstolen, stickorna och synålen var nödvändiga redskap. En kvinna skulle alltid ha något för händerna.
Det var kvinnorna som svarade för att det fanns kläder och sängkläder till alla i familjen. I självhushållets tid var det textila hantverket i första hand ett arbete. Senare blev det ett sätt att dryga ut hushållskassan. Hemsytt och hemstickat kostade mindre än att köpa färdigt.
Här fanns också utrymme för kreativitet och skaparglädje. Och finns fortfarande, idag till och med på internet med särskilda bloggar som bara handlar om stickning.
Utställningen innehåller ett syskrin i stort format tillsammans med en mängd redskap för textilt hantverk, garner och några färdiga alster som dukar, strumpor och broderier.
Bokningsinformation
Utställningen behöver en yta på cirka 2.5 x 1 meter.
Kostnad: Gratis. Utställningarna lånas ut, transporteras och monteras gratis till äldreomsorgen i hela länet.
Kontakt för bokning:
Skicka e-post till museipedagogik@regionsormland.se
Frågor:
Kontaktperson: Veronica Ljung
E-post: veronica.ljung@regionsormland.se
Mobil: 072-148 27 11