Förpackningar från 1940-1960-talen

Handla

Fyll kundkorgen med gamla förpackningar. Känn doften av kryddor. Minns lanseringen av pulvermos, djupfrysta gröna ärtor och fiskpinnar.

Citat ur handledningen som medföljer utställningen:

"Konsums speceri- charkuteri- och mjölkaffär i Östra Villastaden blev min arbetsplats. På den här tiden kunde man inte handla alla livsmedel i samma affär. Sortimenten var noga åtskilda. Speceri och chark var i samma hus men åtskilda av en vägg, medan mjölkaffären låg i ett särskilt hus. Kunderna kunde alltså få stå i kö i tre affärer och då gällde det att ta dem i rätt ordning, dvs speceri – chark – mjölk så att det som stod sig sämst handlades sist och kom hem först."

Fyll kundkorgen med gamla förpackningar. Känn doften av kryddor.

Titta på reklamaffischer och bilder från de första snabbköpen. Minns lanseringen av pulvermos, djupfrysta gröna ärtor och fiskpinnar. I utställningen finns exempel på produkter från både lanthandel och snabbköp.

De första självbetjäningsbutikerna dök upp i mitten av 1940-talet. När man under 1950- och 1960-talen byggde nya stadsdelar runt om i landet, var det självklart att det skulle finnas en dagligvarubutik i varje nytt område. Snabbköpen blev snabbt populära bland konsumenterna. Man kunde i lugn och ro gå omkring bland hyllorna och själv fylla sin varukorg med nya spännande varor.

I utställningen ryms en mängd olika varor man kunde hitta i affären och olika väskor och korgar att bära hem allt i.

Bokningsinformation

Utställningen kan arrangeras på olika sätt och behöver en yta på cirka 2,5x1 meter.

Kostnad: Gratis. Utställningarna lånas ut, transporteras och monteras gratis till äldreomsorgen i hela länet.

Kontakt för bokning:

Skicka e-post till museipedagogik@regionsormland.se

Frågor:

Kontaktperson: Veronica Ljung
E-post: veronica.ljung@regionsormland.se
Mobil: 072-148 27 11