Öppen resväska med kläder och prylar som använts under lumpen

Lumpen

Öppna ”snuskburken” och minns smaken av ärtsoppa. Utställningen väcker lumparminnen, samt minnen från beredskapstiden och efterkrigstiden.

Citat ur handledningen som följer med utställningen:

"En dag i början av februari 1945 klev flera hundra 20-åringar av tågen vid Linköpings central för vidare befordran till regementena I20, T1 och LV2. Regementena låg på andra sidan sta'n så vi tågade iväg.

Väl framkomna fick vi mat – blodpudding och lingon. Sedan skulle vi utrustas och det var som en stor sketch när alla fick sina uniformer. Det blev en stor bytarcirkus. För mig gällde det att få byxor som räckte nedanför knäna osv. Madrassen till sängen var en riktig höjdare. Vi fick ut var sitt tomt var som skulle sprängfyllas med halm. Allergi hade ingen hört talas om.

Det gällde att packa så att den blev som en hård korv. De första nätterna låg man och balanserade uppe på korven. De sista nätterna ett år senare fanns det just ingen fyllning kvar.

Man låg på ett nästan tomt var direkt på det hårda underlaget, men det skulle alltid vara snyggt bäddat med sträckta lakan och filtar."

Öppna "snuskburken" och minns doften och smaken av ärtsoppa. I utställningen finns minnen från beredskapstiden med ransoneringskuponger och "Min soldat" till efterkrigstidens militärövningar och persedlar. Hur var det att vara sjukvårdare, malaj, befäl eller...

När man kommer igång att snacka lumparminnen kan det ibland vara svårt att sluta. Minns våningssängarna på logementet, uniformerna, långkalsongerna och de förbjudna pinup-bilderna.

När utställningen är monterad är det som om ni står i ett logementsrum med våningssängar. Dessutom finns en kista på hjul och en rejäl resväska med utrustning.

Bokningsinformation

Utställningen behöver en yta på cirka 1,5x2,5 meter

Kostnad: Gratis. Utställningarna lånas ut, transporteras och monteras gratis till äldreomsorgen i hela länet.

Kontakt för bokning:

Skicka e-post till museipedagogik@regionsormland.se

Frågor:

Kontaktperson: Veronica Ljung
E-post: veronica.ljung@regionsormland.se
Mobil: 072-148 27 11