En man står på en klippa och fiskar med en stor håv. Bakom sitter en man och tittar på.

Fisket

Minns fiskespöet i handen, vattenstänk och sprattlande fiskar. En minnesutställning om fiske. Mitt i utställningen står en stor modell av en segelöka. Det finns också olika fiskeredskap som krokar, nät, flöten och linor.

Citat ur handledningen som medföljer utställningen:

"När jag började så var det ju skötfiske, garn då alltså. Så på vintern när det vart is så var det ju notdragning. När en skulle ta upp skötar så gav en sig alltid iväg någon timme innan det blev ljust. Så det följde ju liksom årstiden det där. Så på våren kunde det ju vara mellan ett och två som en gav sig ut för då kanske en skulle stå på bryggan vid halv sex för att leverera fisk.

Det var väl inte ofta det var några tanter med på sjön, inte. Min faster Margit var med på krokfiske ute på sjön. På äldre dagar. Det är väl den som har jobbat mest med det, som jag känner till."

Nät, krokar, burar… Det finns många sätt att fånga en fisk på. Och människan har i alla tider varit uppfinningsrik.

I dag finns inte många yrkesfiskare i Sörmland. Däremot är det många som fiskar för sitt nöjes skull. Och för lyckan att få lägga en egenhändigt fångad fisk i stekpannan.

I utställningens mitt finns en stor modell av en öka, en svarttjärad träbåt med segel. Här finns också nät, krokar, flöten, linor och en fiskekorg. Här finns också ett stort antal fotografier. Med utställningen följer även ett antal citat och två CD-skivor med "skärgårdsljud" och med "dunken från en fiskebåt". 

Bokningsinformation

Utställningen behöver en yta på cirka 2.5x1.5 meter.

Kostnad: Gratis. Utställningarna lånas ut, transporteras och monteras gratis till äldreomsorgen i hela länet.

Kontakt för bokning:

Skicka e-post till museipedagogik@regionsormland.se

Frågor: 

Kontaktperson: Veronica Ljung
E-post: veronica.ljung@regionsormland.se
Mobil: 072-148 27 11