Suomalainen

En utställning som väcker alla sorters minnen, om både Finland och Sverige. Barndomsminnen, minnen om flytten, arbete och fritidsnöjen. Om gemenskap och kanske utanförskap? Både jobbiga och roliga minnen.

Citat ur handledningen som medföljer utställningen:

"En kappsäck hade jag när jag kom. En resväska där jag hade alla mina kläder. Jag sä¬ger bara att inte är det konstigt. Från Karelen fördes vi till Ryssland. Alla kläder blev kvar i Karelen och från Ryssland kom vi dit. Jag åkte från Finland till Sverige. Allt läm-nade jag där hos systrarna. Jag reste runt med en resväska där jag hade med mig mina kläder. Detta säger jag fortfarande, att det finns inga minnen."

"Rieska! Min syster var bra på att baka. Det åt jag. Jag minns, jag var fortfarande en ung pojke när vi kärnade smör och till det en varm Rieska. Det är en sådan, jag blir fortfarande sugen när jag tänker på det."

"Finsk dans arrangerades av finska föreningen på lördagar i en stor lada i Kungsör i slutet av 1960-talet. Dansen lockade många ungdomar från Eskilstuna och andra orter i närheten. Det var en plats där unga kunde träffas och umgås på fritiden."

Sedan andra världskriget har drygt en halv miljon finländare flyttat till Sverige. Ungefär hälften av alla har stannat kvar. Många har träffat sin livspartner och skaffat barn. Sverige har blivit hemma och Finland en plats för semestrar och sommarlov.

Utställningen består av ett skåp fyllt med föremål som väcker minnen från Finland.
Finsk litteratur, Arabias kaffekoppar, Fazers godis, mode och musik och mycket mer. Plocka fram och använd sakerna, låt minnena komma.

Bokningsinformation
Utställningen kan arrangeras på olika sätt och behöver en yta på cirka 1,5 x 1,5 meter.

Kostnad: Gratis. Utställningarna lånas ut, transporteras och monteras gratis till äldreomsorgen i hela länet.

Kontakt för bokning:

Skicka e-post till museipedagogik@regionsormland.se

Frågor:

Kontaktperson: Veronica Ljung
E-post: veronica.ljung@regionsormland.se
Mobil: 072-148 27 11