Grytor och olika köksföremål

Äta

Öppna skåpet, titta och känn på alla välbekanta föremål som fanns i köken för 60–70 år sedan. Låt händerna minnas greppen – hur man höll i en mjölktetra eller tog upp burkar ur konserveringsapparaten. Och koka gärna lite kaffe!

Citat från utställningen:

"Strömming fanns alltid på bordet. Den färska stekte vi och lade in i ättika, den salta kokade vi, den åts med löksås. Till fest var det alltid ål och lax. Det låter lyxigt idag men det var ju det vi hade. Vi var i stort sett självförsörjande. Vi hade mjölk, smör och ägg och vi
odlade vete, råd och potatis och grönsaker. Kött och fläsk hade vi
eget och mycket fisk och så sjöfågel. Nu köper vi det mesta."

Mat berör alla våra sinnen. Vi kommer ihåg smaker, dofter, konsistens och färg. Om maten var varm eller kall. Vi kommer också ihåg stämningen vid matbordet, om det var glada skratt eller dystra suckar.

Ta fram kaffepåsen och mal några bönor i kaffekvarnen. Använd kaffepannan "visseljohanna" och hör den välbekanta signalen när kaffet kokar. Ljuden, handgreppen och doften väcker behagliga minnen även om just smaken kanske har förlorats efter en tid i papperspåsen.

I skåpet finns allt möjligt som kan behövas för matlagning förr och idag. På ett bord ställer ni konserveringsapparaten, hur var det den fungerade?

Bokningsinformation

Utställningen kan arrangeras på olika sätt och behöver en yta på cirka 1,5 x 1,5 meter.

Kostnad: Gratis. Utställningarna lånas ut, transporteras och monteras gratis till äldreomsorgen i hela länet.

Kontakt för bokning:

Skicka e-post till museipedagogik@regionsormland.se

Frågor:

Kontaktperson: Veronica Ljung
E-post: veronica.ljung@regionsormland.se
Mobil: 072-148 27 11