En kista av trä, över kistan ligger en fårfäll och en filt

Vikingakistan

Vikingakistan berättar om vardagen på en vikingatida gård. Den innehåller bland annat kopior av föremål från vikingarnas vardagsliv: kläder för kvinnor och män, smycken, elddon, garn och slända, träsked, kniv med mera.

Vikingakistan berättar om vardagen på en vikingatida gård. I en berättelse möter du Anund, gårdens ägare, som är i full färd med att bygga ett vikingaskepp som ska ta honom på en resa österut. Han visar runt på gården bland åkrar, boskap, trälar och bostadshus. Vi får också möta Anunds hustru Gylla som bjuder in till en måltid. Hon berättar om sin äldste son Gunnar som för två år sedan följde ett skepp mot Grekland och aldrig återvände. Till hans minne har de rest en runsten i närheten av gården.

Efter måltiden berättar Anund den spännande sagan om Sigurd Fafnersbane. Gylla tar fram sin slända och spinner medan hon lyssnar.

Prova de vikingatida kläderna och lär er vilka växter man använde för att färga dem. Dramatisera olika händelser på den vikingatida gården.

Studielådans innehåll

I kistan finns sju bilder från den vikingatida gården tillsammans med fördjupande faktatexter.

Dessutom finns kopior av föremål från vikingarnas vardagsliv: Växtfärgade kläder för kvinnor och män, garn och slända, smycken, yxan som används bla till att bygga skepp, elddon för att göra upp eld mm. Lär er att tyda en runsten och att själva skriva med runor.

Lärarhandledning med fakta och förslag på arbetsuppgifter ingår.

Bokningsinformation

Vikingakistan passar bäst för årskurs 4–6, men kan vara inspirerande för olika åldrar. Studielådan är ett komplement till undervisningen.

  • Det är gratis för alla skolor i Sörmland att låna en studielåda.
  • Fri utkörning och hämtning ingår.
  • Lånetiden är två veckor. 

Leveransinformation

Studielådan levereras och hämtas av museets vaktmästare, via skolans reception.  Exakt tidpunkt kan tyvärr inte lämnas utan sker under angivet datum.

Så bokar du studielåda

Sörmlands museum distribuerar studielådor i två olika distrikt – östra och västra. På kartan kan du se vilket distrikt din skola tillhör. Till västra distriktet hör områden till vänster om den prickade linjen. Till östra distriktet hör områden till höger om den prickade linjen.

karta sörmland med prickad linje genom länet

Klicka här för att öppna kartan som pdf (där du kan zooma in på kartan)

Kontrollera vilket distrikt din skola tillhör innan du trycker på bokningsknappen.