En säck av skinn, en stenyxa, flintspets och andra stenföremål

Stenålderssäcken

Hur känns det att hålla i en flera tusen år gammal stenyxa? Öppna den vackra ryggsäcken av hjortskinn. Plocka ut föremålen och låt barnen känna på dem. Här finns verktyg och redskap som en gång har tillverkats av stenålderns människor.

Stenålderssäcken är i första hand inriktad mot taktil inlärning. Att använda sin känsel aktivt i inlärningen är ofta effektivt. Genom att ta på saker upplever man dem på nära håll och minns dem. Titta noga på föremålen som finns i säcken, tala om dem och diskutera dem.

Tre kartor visar hur Sörmlands vattenlinje förändrats sedan stenåldern.  

Kanske ni vill göra egna krukor i gropkeramik?

Studielådans innehåll

Originalföremålen, en malsten, skärvor av gropkeramik, en flintdolk och tre stenyxor är skapade och använda av stenålderns människor här i Sörmland. De ger en stark känsla av direktkontakt med personer som levde för flera tusen år sedan. Känslomässiga upplevelser sätter tydliga spår i minnet och inspirerar till att försöka förstå och lära av en avlägsen tid.

I säcken finns också ett kokkärl av älgskinn som kan användas att koka vatten i. Det finns en skinnpåse med verktyg som visar hur dolkar och pilspetsar tillverkades av flinta eller kvarts.

Lärarhandledning med fakta och förslag på arbetsuppgifter ingår.

Bokningsinformation

Stenålderssäcken passar bäst för årskurs F-6, men kan vara inspirerande för olika åldrar. Studielådan är ett komplement till undervisningen.

  • Det är gratis för alla skolor i Sörmland att låna en studielåda.
  • Fri utkörning och hämtning ingår.
  • Lånetiden är 2 veckor.

Utlåningen av studielådor är pausad, men planeras att återupptas våren 2022. Bokningen öppnar den 1 mars. Du skickar din bokningsförfrågan till Skyddad adress

Ange:
1. Vilken studielåda du vill boka
2. Vilka veckor du önskar
3. Skolans adress och telefonnummer
 

Leveransinformation

Studielådan levereras och hämtas av museets vaktmästare, via skolans reception.  Exakt tidpunkt kan tyvärr inte lämnas utan sker under angivet datum.