En öppen, brun resväska med böcker, brev och kläder i

Finlandsbreven

Upplev andra världskriget på nära håll. Autentiskt källmaterial berättar om kriget ur en enskild familjs synvinkel. I en resväska finns brev skrivna från det krigsdrabbade Helsingfors, men också andra föremål från tiden.

Du möter Lisbeth och hennes barn Ulla-Christina och Kurt i  Helsingfors. I brev till släktingar i Sörmland beskriver Lisbeth familjens situation och tackar för all hjälp de får från Sverige.

Du möter också Maj-Sofie i Nyköping. Hon packar och skickar paket med förnödenheter som saknas i Helsingfors. I sin skrivbok noterar hon vad hon skickar, vad det kostar samt klistrar in kvitton från posten.

När det blir alltför svårt i Helsingfors evakuras barnen. De blir så kallade krigsbarn och får bo hos släkten i Sörmland.

Studielådans innehåll

I en brun resväska ligger kopior av 13 brev som Lisbeth skickade till Maj-Sofie. Ett av breven har censurerats. Tjocka svarta streck har strukits över en opassande formulering.

Resväskan är packad med föremål från tiden, exempel på vad Lisbeth fick i paketen från Sverige: kläder, pampuscher, tvål, tvättmedel, karameller, kokböcker, barnböcker, ransoneringskort...

Lärarhandledning med fakta och förslag på arbetsuppgifter ingår.

Bokningsinformation

Finlandsbreven passar bäst för årskurs 7-9 men kan vara inspirerande för olika åldrar.

  • Det är gratis för alla skolor i Sörmland att låna en studielåda.
  • Fri utkörning och hämtning ingår.
  • Lånetiden är 2 veckor.

Utlåningen av studielådor är pausad, men planeras att återupptas våren 2022. Bokningen öppnar den 1 mars. Du skickar din bokningsförfrågan till Skyddad adress

Ange:
1. Vilken studielåda du vill boka
2. Vilka veckor du önskar.
3. Skolans adress och telefonnummer

 

Leveransinformation

Studielådan levereras och hämtas av museets vaktmästare, via skolans reception.  Exakt tidpunkt kan tyvärr inte lämnas utan sker under angivet datum.