lin mot blå himmel

1 kvm lin

Projektet 1 kvm lin förenar odlingsintresse och skaparglädje samtidigt som det ökar medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten.

Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på att den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman!

År 2021 odlade 6 000 personer över hela Sverige spånadslin och under 2022 växte det och blev ett nordiskt projekt. I år fortsätter vi odla tillsammans med vänner från övriga Norden. Vi på museet hade en paus under 2022 men även i år odlas en egen liten ruta och vill gärna ha kontakt med dig som odlar för att höra hur det går. I höst träffas vi för att prova på beredning av linet.

Du välkommen att odla på egen hand och ta del av gemenskapen på olika sätt. Frön köps till exempel på nätet, sök på "spånadslin" så får du flera återförsäljare som förslag. I Facebookgruppen 1kvmlin kan du utbyta erfarenheter med andra odlare. Nu är det dags att bereda marken och så fröna så snart nattfrosten är över. Särskilt intressant blir det om du odlar en lite större yta, så se till att berätta om din odling i ett mejl till hemslöjdskonsulent Fia Lindblom, se kontaktuppgift längre ner.

På den här sidan finns också inspiration, filmer och tips!

Kontaktperson Sörmlands museum: Fia Lindblom, fia.lindblom@regionsormland.se