lin mot blå himmel

1 kvm lin

Projektet 1 kvm lin förenar odlingsintresse och skaparglädje samtidigt som det ökar medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på att den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman!

2021 odlade 6000 personer över hela Sverige spånadslin. I år fortsätter vi odla tillsammans med vänner från övriga Norden. Sörmlands museum samarbetar i projektet med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Södermanlands hembygdsförbund. Hösten 2022 träffas vi för att prova på beredning av linet.

Anmälan till 1 kvm lin 2022 är stängd, men självklart är du välkommen att odla på egen hand och ta del av gemenskapen på olika sätt. I Facebookgruppen 1kvmlin kan du utbyta erfarenheter med andra odlare.

Klicka här för att komma till en sida med inspiration, filmer och tips!

Kontaktperson på Hemslöjdsföreningen Sörmland:
Eva Svensson Skyddad adress

Kontaktperson på Sörmlands museum:
Karin Sterner Skyddad adress