Porträtt av kvinna

Gunnar Broberg porträtt. Foto: Åsa Sjöström

Stora historiepriset 2020 går till Gunnar Broberg

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Gunnar Broberg är förutom idéhistoriker även författare och redaktör för flertalet böcker. Hans breda litterära produktion omfattar utvecklingen av rasbiologin, svensk steriliseringspolitik samt ämnen som nattens historia och jordbävningen i Lissabon 1755. Hans forskning på Carl von Linné resulterade i en disputation 1990. I hans senaste bok Mannen som ordnade naturen (2019) kan vi ta del av historien om Carl von Linnés liv och verk, hans samtid och betydelse för eftervärlden.

Juryns motivering

Gunnar Broberg har under ett halvsekel studerat idéer och lärdom från främst naturvetenskapernas kulturhistoria. Han har utforskat många av den svenska och europeiska idéhistoriens mer originella ämnen, såväl natten som katten, och 1992 fick han Augustpriset tillsammans med sina medredaktörer för den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen. Gunnar Broberg har även avhandlat flera viktiga och kontroversiella ämnen som vetenskaplig rasism och svensk steriliseringspolitik och han var en av de första att skriva om Statens institut för rasbiologi i Uppsala och dess chef Herman Lundborg. Carl von Linné har varit en återkommande följeslagare i Gunnar Brobergs forskning, från doktorsavhandlingen 1975 om Linnés naturuppfattning och människolära till 2019 års hyllade biografi över föregångaren. Genom att kombinera djupdykningar i de historiska primärkällorna med ett tillgängligt och engagerande språk lyckas Gunnar Broberg förmedla nydanande och ofta överraskande forskningsresultat till en bred historieintresserad allmänhet.

Nya direktiv för prisutdelning

På grund av rådande restriktioner blir det ingen publik prisutdelning.

Tobias Svanelid kommer istället att göra en intervju med pristagare Gunnar Broberg som vi spelar in. Tobias Svanelid som håller i samtalet är redaktör för Vetenskapsradion historia, Sveriges radio P1.

Ljudfilen kommer att publiceras som en pod här på vår hemsida den 11 november. Det blir ett program, ca 50 minuter långt, med utgångspunkt i Gunnar Brobergs forskning.

Publikationer i urval

• 2019 Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné
  • 2016 Nattens historia. Nordiskt mörker och ljus under tusen år
  • 2006 Carl von Linné
  • 2005 Tsunamin i Lissabon
  • 2004 Kattens historia
  • 1999 När svensk historia blev en världsnyhet (tillsammans med Mattias Tydén)
  • 1995 Statlig rasforskning
  • 1992 Gyllene äpplen, svensk idéhistorisk läsebok (huvudredaktör)
  • 1991 Oönskade i folkhemmet (tillsammans med Mattias Tydén)
  • 1983 Nordström och hans skola
  • 1983 Bilden av naturen
  • 1982 Linnéminnen i Uppsala
  • 1978 Brunögd, lätt, hastig, gjorde allting promt
  • 1975 Homo sapiens L
  • 1971 Järven, filfrassen, frossaren

Tidigare priser och utmärkelser

• 2020 Svenska Litteratursällskapets Gustav III:s pris (Helsingfors)
  • 2012 – Einar Hansens pris (Köpenhamn)
  • 2005 – Samfundet De Nios Särskilda pris
  • 2004 – Gleerups facklitterära pris
  • 1992 – Augustpriset för Gyllene äpplen

Om priset

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris. Summan är 50 000 kronor och priset kan inte sökas. Man blir tilldelad priset och en oberoende jury utser pristagaren.
Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings Kultur- och fritidsnämnd till historiker eller annan som utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.

Juryn består av

• Stefan Amirell (ordförande). Docent i historia vid Linnéuniversitetet.
  • Maria Sjöberg. Professor i historia vid Göteborgs universitet.
  • Rebecka Lettevall bitr. professor i idéhistoria vid Malmö universitet.
  • Johan Holm. Fil dr i historia vid Stockholms universitet och lärare vid Nyköpings gymnasium.
  • Henrik Berggren. Fil dr i historia, journalist och författare.

Priset har tidigare gått till>