Logotyp

Kläder och hållbarhet

Det går åt 7000 liter vatten för att producera en t-shirt. Den transporeras lång väg för att nå din butik. Du köper den för 69 kr. Efter en tid hamnar den i soporna och blir en del av vårt gemensamma, gigantiska sopberg. Varför vet vi inte mer om textil återvinning?

I Sverige är vi duktiga på sopsortering, men inte när det gäller textilt avfall. Där ligger vi långt efter andra länder i Europa. När det gäller exempelvis förpackningar finns idag ett producentansvar som innebär att tillverkaren av dessa produkter är skyldig att ta hand om dem när de ska slängas. Med det gäller alltså inte kläder, än så länge.

Förr var vi bättre på att ta tillvara

Historiskt sett har textilt avfall betraktats som ett viktigt kapital. Man gjorde papper av gamla tyger och alla var tvungna att bidra med sina uttjänta kläder och textiler när lumpsamlaren knackade på dörren. När papper istället började tillverkas av cellulosa (träd) mot slutet av 1800-talet fick var och en behålla sina överblivna textiler som istället förvandlades till trasmattor och nya hemtextiler. Utslitna plagg kunde repas upp och fibrerna blandas med nya som sedan vävdes till nytt tyg. Överblivna rester användes alltid till stoppning eller isolering.

Kvinna syr på symaskin.

Märkning av tyg på AB Fors Ullspinneri i Nyköping under 1950-talet. Fotograf: Rolf Kukacka

Överkonsumtion kräver ansvar

Idag handlar vi så enormt mycket mer kläder och textilier än vi gjorde tidigare, så vi hinner inte ta hand om vårt eget avfall. Och möjligheterna att lämna in för återvinning är små. Det blir till sopor istället, som bränns upp. Men så behöver det inte vara.

I några få kommuner i Sverige kan du numera sopsortera dina gamla trasiga strumpor eller nötta lakan. På så vis blir de något nytt istället för att brännas upp. Eskilstuna är en sådan kommun. Allt du behöver göra är att skaffa särskilda rosa påsar från kommunen. Sopbilen tar dem med till en anläggning som färgsorterar påsarna. Så småningom förvandlas dina gamla strumpor till isolering i tvättmaskiner, nya tyger, filtmattor med mera.

Det finns lösningar för en mer välmående planet, är det en prioriterad fråga?

Valet är ditt.

Om artikelserien "Valet är  ditt"

Vi närmar oss valet 2018.

I en serie artiklar ger vi perspektiv på nutiden med hjälp av historien. Historia kan ge bakgrund, förståelse och nya infallsvinklar. Sörmlands museum ger perspektiv på aktuella valfrågor.

Alla artiklar i serien

Läs mer

  • Hanna Palmes kläder - Genom Hannas dräkter får du en inblick i konsumtion och återbruk runt 1900-talets början.