Vepor på ställning ett rum med text och bilder på råvaror som fisk, grönsaker och bröd

Bokningsbar utställning: "Fyll skafferiet! Från självhushåll till trend" om mathantverk och olika konserveringsmetoder.

Fyll skafferiet! Från självhushåll till trend – En utställning om mathantverk

I Fyll skafferiet! visas olika typer av mathantverk, att konservera grönsaker, göra ost, tillverka korv och baka bröd med surdeg. Det är mathantverk som grundar sig i en tid då de flesta levde i självhushåll. Man var tvungen att ta tillvara på sensommarens skörd och höstens slakt så att det skulle räcka hela året. Att äta färsk mat var ovanligt, snarare åt man först den mat som var äldst.

Om mathantverk

Fler och fler intresserar sig för mathantverk, konsten att laga mat från grunden med traditionella tekniker. Hantverket som förr sköttes av kvinnor har i dag blivit en manlig sysselsättning den matlagning som förr var nödvändig för att klara tider med dålig skörd och brist på råvaror har i dag blivit en sorts statussymbol. Numera lagar vi inte mat för att fylla förråden inför vintern utan också för att bygga vår egen identitet. Dessutom går det ökade intresset hand i hand med en större medvetenhet kring klimatet, våra sätt att konsumera och producera och hållbar utveckling. Det sätts surdegar, stoppas korv och bryggs öl i hushållen runt om i hela Sverige.

Vem vänder sig utställningen till?

Fyll skafferiet! är en utställning som kan intressera många. Ämnet mat har aldrig varit större och vi har alla en relation till mat. Utställningen kan locka en yngre generation mathantverkare som sätter surdegar och stoppar korv som en del i identitetsbyggandet såväl som den äldre generationen som har minnen från en tid då det syltades, saftades och konserverades för att fylla skafferiet inför vintern.

Vandringsutställningen uppbyggnad

  • Sju vepor på ställningar innehållande texter och bilder, bland annat om olika metoder för att bevara mat.
  • En bildskärm med fyra filmer där Sörmlands museums kock visar olika metoder av mathantverk.
  • Utställningen och ställningarna är mobila och flexibla och går att montera på olika vis.
  • Yta som behövs är 15-20 kvm
  • Vi hjälper dig med monteringen efter platsen den ska stå på

Utställningen är en avgränsad version av utställningen "Fyll skafferiet! Från självhushåll till trend" som visas på Sörmlands museum från november 2020 till april 2021.

Boka utställningen till er verksamhet

  • Utställningstid 1-3 månader
  • Kostnadsfritt inom Södermanlands län
  • Vi levererar och monterar upp utställningen
  • Vi monterar ned och hämtar utställningen