Soldater vid Malmahed
Basutställning Malmköping

Livet på heden

En utställning i Malmköping om soldater och gymnaster på Malmahed. I huset där soldaterna vid Södermanlands regemente en gång sov. Följ historien i miljöer, foton, film och en ljudburk.

Soldater vid Malmahed

Soldaterna

Om männen som samlades på Malmahed för att lära sig kriga. Då skottsalvorna ljöd och befallningarna ekade till taktfast tramp från läderkängor. Knektar, rekryter och officerare, som mest var de över två tusen män samtidigt, från hela landskapet Södermanland.

Malma hed var övningsplats för Södermanlands regemente i nästan 150 år. Under tiden växte Malmköping snabbt från kyrkby till samhälle. Här fanns handlare och hantverkare och en mängd krogar. Ovanligt många drevs av kvinnor. De var driftiga och respekterade. Så fanns de andra kvinnorna, de som städade och serverade och som blev uppvaktade av männen i uniform.

I museet har du fri tillgång till ett register över alla sörmländska indelta soldater mellan 1682 och 1901.

Gymnasterna

När regementet lämnade heden 1921, började en ny tid med Södermanlands gymnastikförbund. Den har fått ett eget rum i utställningen.

Barn från hela Sörmland kom till heden varje sommar för att vara med på gymnastikläger. De sov i soldaternas gamla baracker, övade på heden och badade i Hosjön, precis som soldaterna hade gjort. De hade roligt fast några längtade hem. När barnen inte var där hölls ofta träningsläger. Till exempel tränade Sveriges bästa gymnaster där inför OS-tävlingar. 

En unik film från det första barnlägret 1927 visas i utställningen. Och film från den internationella gymnastikfesten Lingiaden 1939.

Producerat av Sörmlands museum i samarbete med Flens kommun och Malmköpingsortens hembygdsförening.