röd skylt med texten
29 apr 2023 - 24 sep 2023 | Tidigare utställning Utställning på Nynäs slott

Hållbara Hus

Om vad det framtida och mer hållbara byggandet kan lära från traditionell byggnadsvård och traditionellt bygghantverk.

röd skylt med texten

Utställning om hållbart byggande 

Med Hållbara Hus vill vi slå ett slag för trä, naturfiber och lera som byggmaterial. I utställningen kan du uppleva naturmaterial som har en försvinnande liten miljöpåverkan vid framställning samtidigt som de har en mycket lång livslängd. Naturmaterial fungerar också som kolsänkor. Det betyder att koldioxid från atmosfären tas upp i materialet när det växer och lagras sedan i byggnaderna så länge de står kvar. Hur vi bygger är därför en del av lösningen på klimatkrisen. Naturmaterial är bra för både hus och människor. De är varken för täta eller för starka och dessutom giftfria. De bidrar därför till väl fungerande konstruktioner som ger ett mycket hälsosamt inomhusklimat. 

Att underhålla huset är mer miljösmart

Att tänka miljösmart och hållbart innebär också att vi måste bli bättre på att ta hand om det som redan finns. Genom att underhålla och laga undviker vi att producera nya material, samtidigt som vi sparar de spår som tidigare generationer har lämnat efter sig.

Vi måste återgå till Hållbara hus med lång livslängd och litet ekologiskt fotavtryck. 

Kurser för Hållbara Hus

Ihop med utställningen kan du även gå våra kurser där du lär dig mer om hållbart byggande och om hur du underhåller ditt hus. Programmet uppdateras löpande.

Läs mer om våra kurser