I Fyll skafferiet! får du upptäcka olika typer av mathantverk, som att konservera, sylta, safta, göra ost, tillverka korv och baka bröd med surdeg. Det är mathantverk som grundar sig i en tid då de flesta levde i självhushåll. Man var tvungen att ta tillvara på sensommarens skörd och hösten slakt så att det skulle räcka hela året. Inget åt man färskt.
Nu finns kyl och frys och en livsmedelsindustri full med hel- och halvfabrikat. Alla råvaror finns att få tag på året runt. Att baka med surdeg, stoppa korv och sylta och safta har dock kommit att bli stora trender. Vi tror att trenden är här för att stanna!
Genom föremål, foton och konserveringsmetoder ges historiska och nutida perspektiv på mathantverk. Välkommen att inspireras till eget mathantverkande.
Utställningsprogram
18 november föredrag
- Livesändning! 18:00-19:00 Föredrag med av Richard Tellström, författare och docent i måltidskunskap, känd från bla. Historieätarna. "Sylta, safta, spara genom historien – Därför är lagrad mat är smakrikare än färsk".
- Läs mer om föredraget
- Livesändningen
- Köp boken Hunger och Törst - Svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör
30 till 31 januari 2021
- Helgkurs i att tälja för köket - Plastfritt och klimatsmart
Lär dig grundteknikerna i att tälja genom att tillverka klimatsmarta och plastfria bruksföremål. Det kan vara smörknivar skedar, omrörare eller krympburkar. Du kommer att tälja både i färskt och torrt trä och bli förtrogen täljhästen, huggkubben och olika skärande verktyg. Kurssidan