öl, bröd, färska grönsaker, rökt fisk, korv
7 nov 2020 - 25 apr 2021 | Pågående utställning

Fyll skafferiet! Från självhushåll till trend

7 november öppnar utställningen "Fyll skafferiet! Från självhushåll till trend" som handlar om mathantverket, om att förvara mat med olika metoder och tekniker.

öl, bröd, färska grönsaker, rökt fisk, korv

I Fyll skafferiet! får du upptäcka olika typer av mathantverk, som att konservera, sylta, safta, göra ost, tillverka korv och baka bröd med surdeg. Det är mathantverk som grundar sig i en tid då de flesta levde i självhushåll. Man var tvungen att ta tillvara på sensommarens skörd och hösten slakt så att det skulle räcka hela året. Inget åt man färskt.

Nu finns kyl och frys och en livsmedelsindustri full med hel- och halvfabrikat. Alla råvaror finns att få tag på året runt. Att baka med surdeg, stoppa korv och sylta och safta har dock kommit att bli stora trender. Vi tror att trenden är här för att stanna!

Genom föremål, foton och konserveringsmetoder ges historiska och nutida perspektiv på mathantverk. Välkommen att inspireras till eget mathantverkande.


Utställningsprogram

18 november föredrag

30 till 31 januari 2021

  • Helgkurs i att tälja för köket - Plastfritt och klimatsmart
    Lär dig grundteknikerna i att tälja genom att tillverka klimatsmarta och plastfria bruksföremål. Det kan vara smörknivar skedar, omrörare eller krympburkar. Du kommer att tälja både i färskt och torrt trä och bli förtrogen täljhästen, huggkubben och olika skärande verktyg. Kurssidan

På samma tema