Tillbaka
Ljud

Gunnar Broberg

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, gick år 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Gunnar är förutom idéhistoriker även författare och redaktör för flertalet böcker.

Gunnar Broberg har under ett halvsekel studerat idéer och lärdom från främst naturvetenskapernas kulturhistoria. Han har utforskat många av den svenska och europeiska idéhistoriens mer originella ämnen, såväl natten som katten, och 1992 fick han Augustpriset tillsammans med sina medredaktörer för den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen.

Gunnar Broberg har även avhandlat flera viktiga och kontroversiella ämnen som vetenskaplig rasism och svensk steriliseringspolitik och han var en av de första att skriva om Statens institut för rasbiologi i Uppsala och dess chef Herman Lundborg.

Carl von Linné har varit en återkommande följeslagare i Gunnar Brobergs forskning, från doktorsavhandlingen 1975 om Linnés naturuppfattning och människolära till 2019 års hyllade biografi över föregångaren. Genom att kombinera djupdykningar i de historiska primärkällorna med ett tillgängligt och engagerande språk lyckas Gunnar Broberg förmedla nydanande och ofta överraskande forskningsresultat till en bred historieintresserad allmänhet.

Här kan du höra Tobias Svanelid, redaktör för Vetenskapsradion historia i Sveriges radio P1, i ett samtal med Gunnar Broberg. Ljudfilen är cirka 50 minuter lång, med utgångspunkt i Gunnars forskning. Finns även där andra poddar finns.

Fler video- och ljudklipp från Stora historiepriset

Läs mer om Stora historiepriset

Byggnadsvård

Visningar i magasinen

Mat

Historien i Sörmland

Slöjd och hantverk

Barndom

Hälsa och ohälsa

Kärlek

Krig och fred

Arbete

Kläder och mode

Nyköpingshus

Stora historiepriset

Hällristningar och arkeologi

Politik och demokrati

Kolla husen i Trosa

Övrigt