Tillbaka
Ljud

Christina Florin

Ta del av samtalet mellan pristagare av Stora historiepriset 2023 Christina Florin och Tobias Svanelid, redaktör och programledare för Vetenskapsradion i Sveriges radio P1.

Stora historiepriset 2023, Sveriges största historiepris, gick till Christina Florin, professor emerita i historia vid Stockholms universitet. Priset delades ut på Sörmlands museum den 20 september 2023.

Om Christina Florin

Christina Florin, född 1938, är professor emerita i historia vid Stockholms universitet och räknas som en av pionjärerna inom svensk forskning gällande kvinnlig rösträtt och kvinnor och utbildning.

Hon har också - tillsammans med pedagogen Ulla Johansson - gjort en omfattande studie av de svenska läroverkens klass- och manlighetsfostran.

Christina Florin har medverkat i ett flertal publikationer, bland annat som medredaktör för Känslornas Revolution. Kärlek ilska och lycka på 1970-talet utgiven av Appell förlag 2017.

Om Stora historiepriset

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris. Från och med år 2021 är prissumman 100 000 kronor. Priset kan inte sökas. Man blir tilldelad priset och en oberoende jury utser pristagaren.

Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kultur- och fritidsnämnd till historiker eller annan som utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.

Fler video- och ljudklipp från tidigare års pristagare

2022: Sven-Eric Liedman
2021: Eva Bonde
2020: Gunnar Broberg
2018: Ronny Ambjörnsson
2017: Ida Östenberg

Läs mer om Stora historiepriset