Sökes: Foton av kvinnor i Ripsa-kjolen

Våren 2025 öppnar Sörmlands museum en utställning om företaget Ebba von Eckermann Textilier. Till utställningen söker vi nu fotografier av kvinnor i den berömda Ripsa-kjolen.

Utställningen kommer att ta ett helhetsgrepp på historien om företaget, som startade i den lilla sörmländska byn Ripsa kring 1950 och så småningom nådde ut till modets världsmetropoler. Firman, grundad av Ebba von Eckermann, sysselsatte en stor del av Ripsaborna med vävning och sömnad av kläderna under några decennier.

Detta blir den största utställningen som gjorts hittills om företaget. Den kureras av modejournalisten Lotta Lewenhaupt, med djupa kunskaper i ämnet sedan tidigare, och scenografen Anna Bergman Jurell som även är utställningens formgivare.

Ett femtiotal dräkter, både ur museets egna samlingar och genom inlån från olika håll, är tänkta att visas från mars nästa år och fram till början av 2026, kompletterade med fotografier och filmer.

Till utställningen söker vi fotografier på kvinnor iförda Ripsa-kjolen och hoppas de ska finnas i gamla fotoalbum! Fotografier från perioden 1953–1978 är av särskilt intresse. Har du det vi söker? Eller har din mamma, mormor, farmor? Ta fram albumet och titta.  

Har du ett foto på en kvinna i Ripsakjolen? Gör så här:

  1. Ta en enkel bild av fotot med en mobiltelefon.
  2. Skicka bilden – senast den 31 maj – via sms till 076-724 91 85 eller via epost till lenakristina.landerberg@regionsormland.se. Kom ihåg att lämna kontaktuppgifter till den som har tillgång till fotot.

Vi återkopplar till dig enbart om fotot är av intresse för utställningen eller för Sörmlands museums samlingar. I så fall hör vi av oss innan sista juni.