Två personer sitter i biblioteket och läser i böcker.

Studierum och bibliotek

I Studierummet har du möjlighet att studera Sörmlands museums och Nyköpings kommuns samlingar som utgörs av arkiv, litteratur och föremål. Vad är du intresserad av? Kanske drottning Desirées sidenskor? Vi kan hämta det du vill studera närmare.

Öppettider

Tisdag–fredag: 13–17
Studierummet är ej öppet röda dagar.

Vi hjälper dig att komma vidare i din forskning. På tisdagar kan du särskilt passa på att ställa frågor till våra byggnadsvårdare och på torsdagar bemannar en arkivarie från Nyköpings stadsarkiv.

Besöksregler

Det är inte tillåtet att ha jackor, större väskor, mat och dryck i Studierummet eller biblioteket. Det finns skåp vid receptionen i entrén samt restaurang och matsäcksrum.

Hur du kan använda Studierummet

Människor

Vi har ett stort utbud av olika spännande berättelser om människor från olika tider och olika samhällsklasser. 

Fastighet och arkeologi

Är du nyfiken på ditt hus, din ort eller din kommun? Då ska du kolla hit. Här finns samlingar om större och mindre gårdar runtom i Södermanland. Ärendehandlingar inom kulturmiljövård, byggnadsvård och arkeologi, inventeringar, kartor och ritningar.

En del av de rapporter i byggnadsvård och arkeologi som Sörmlands museum har gett ut hittar du som pdf på: Rapporter i byggnadsvård och arkeologi.

PSST! Titta även efter vad Nyköpings kommun har för gamla byggnadsritningar och tomtkartor i Kommunarkivet.

Föreningar och företag

Här finns samlingar från både stora och små föreningar, organisationer och företag runtom i Södermanland, såsom: NK:s verkstäder, Periodens bomullsspinneri, Trosa Folkdansgille och Försäkringskassan. Är du intresserad av just Nyköping – kontakta även Stadsarkivet.

Bildarkiv

Samlingarna innehåller även ett gigantiskt bildmaterial på människor och byggnader från omkring 1860-talet och framåt. 

Väldigt många är digitaliserade och går att se via webben:

Bibliotek

Museets bibliotek, ett forskningsbibliotek, innehåller 30 000 volymer. Här finns kulturhistoria, historia, arkeologi, etnologi, konstvetenskap och genealogi. En viktig del av samlingen är sörmlandslitteraturen bestående av mer än 6 000 volymer.

Alla är välkomna att läsa men böckerna kan inte lånas hem. De måste läsas på plats. Du kan söka i vår bibliotekskatalog via Libris.

Forskardatorer

I Studierummet finns två bokningsbara forskardatorer med tillgång till bland annat Dödboken och Arkiv Digital. Bokningstid är 2 timmar i taget.

Beställning av arkiv och föremål

En kvinna sitter i biblioteket vid ett bord och läser en bok.

Vi har framtagning ur magasin och arkiv efter beställning, men för att du som besökare ska få ut det mesta av det vi har inom ett ämne och för att bedöma föremålens tillstånd så har vi en viss leveranstid.

Kontakta oss minst två veckor innan ditt önskade besök. Vissa beställningar kan ske mer skyndsamt i mån av tid. Vi återkommer inom två arbetsdagar och bekräftar datum och tid för ditt besök.

Hur går det till?

Sök i vår databas Sök i samlingarna  eller Nyköpings kommuns bildarkiv. Där kan du söka bland våra föremål och fotografier. 

Gör sedan en beställning genom att eposta studierummet@regionsormland.se.

Föremålen/arkiven levereras till studierummet. När du är färdig med ditt material säger du till personal.

Var rädd om föremålen och handlingarna. De ska hålla även för kommande generationer. Välkommen!

Fotobeställning

Fotografierna i vår databas "Sök i samlingarna" är märkta med creative commons-licenser som anger hur bilderna får användas. Vilken licens som gäller anges under respektive bild. 

Högupplösta bilder kan beställas. Dessa levereras digitalt eller utskrivna på papper. 

Bra att veta

Vi utför inte forskning åt allmänheten. Däremot vägleder vi till vad som finns i museets samlingar och hänvisar gärna till var du kan söka vidare information

Vi utför inte värderingar av arkiv eller föremål.

Vi besvarar forskarförfrågningar per telefon så gott vi kan, men kommer förmodligen att behöva återkomma efter att ha gjort lite efterforskningar

Kontakt

Sörmlands museums studierum
Tel: 0155-24 57 13
E-post: studierummet@regionsormland.se

Stadsarkivet, Nyköpings kommun
Tel: 0155-24-80 00
E-post: stadsarkivet@nykoping.se

Bild och företagsarkivet
E-post: bildochforetagsarkiv@nykoping.se