Utställning

Vara barn

Om kojor, rosa sockervadd och andra viktiga saker.

Alla har någon gång varit barn. Alla vuxna som du känner.

I Sverige bor det nästan två miljoner barn. I hela världen föds det ungefär 258 barn varje minut.

Här finns berättelser om att vara barn - idag, när din pappa var liten och din mormor, kanske också din farmorsfar. Vissa saker är precis som nu, andra helt annorlunda. Vad är lika och vad är olika?

Röster och berättelser från våra samlingar vävs ihop till en berättelse om hur det kan vara att vara barn idag och genom historien.

Konst i utställningen

Utställningen rymmer också verk av konstnären Niki Lindroth von Bahr som hon skapar med inspiration från museets insamlade berättelser och föremål. Hennes animerade kortfilm Min börda har rönt stor framgång och Niki har vunnit betydande priser på filmfestivaler över hela världen. Mer om Niki finns på www.nikilindroth.com

Skolprogram

Om hur det är att vara barn idag och förr. Vad har barn lekt med, vad har de haft för kläder?Och vad är egentligen ett museum?

Boka ett skolprogram. Finns för förskolan ålder 4 - 6 år.

På samma tema

Bygga koja

Sommar, sol och kojbygge! Eller ruskigt regn och en filt över bordet? Nu letar vi efter minnen av kojor. Byggde du kojor som barn? Eller bygger du kojor idag? Delta i en insamling av kojminnen!

Dator- och TV-spelsminnen sökes

Vi saknar berättelser kring de senaste decenniernas spelvanor. Lämna din berättelse om hur det var och är att växa upp med datorspel och TV-spel.

Nyfikna pojkar är snabbt på plats, efter kollisionen. Tung trafik gick rakt genom staden långt in på 1960-talet. Foto: Olle Hagelroth.

Barn i stan

Möt några av 1900-talets barn på Nyköpings gator.

Porträttbild föreställande en skrattande flicka och pojke

Finlandsbreven

En berättelse om Ulla-Christina och Kurt, om att växa upp Helsinfors under kriget och att som barn skickas till tryggheten i Sverige.