skedar på rad
Basutställning Kungstornet Nyköpingshus

Fursten

Om hertig Karl, hans makt och hans slott. En utställning i Kungstornet, Nyköpingshus. Läs mer om historien kring pojken som skulle bli kung.

skedar på rad

Högst upp i Kungstornet möter du pojken som skulle bli kung. Han kallades hertig Karl. Han fick ärva Nyköpingshus av sin pappa, Gustav Vasa. Karl tyckte att borgen var omodern och såg till att bygga om den till ett av de mest luxuösa slott man då kunde tänka sig. Det var i slutet av 1500-talet.

Skrytbygget Nyköpingshus och lyxiga kläder

I utställningen finns en stor modell av skrytbygget. Allt var mycket påkostat. Slottet var fyllt av konst och andra dyrbarheter. Tyvärr finns bara ett fåtal föremål kvar. Några av dem kan man se i utställningen, t ex smyckeskrinet av silver och guld som enligt tradition har tillhört hertig Karl.

Hertigen klädde sig elegant enligt senaste europeiskt mode. Hans omsorgsfullt kammade och flätade frisyr gömde en begynnande flint. Ett porträtt i helfigur finns i utställningen.

Bröllopsfesten 1592

När han 1592 gifte sig med Christina av Holstein-Gottorp inbjöds 635 gäster. Bröllopsfesten varade i tio dagar. Mat och dryck fanns i överflöd. Engelska skådespelare underhöll. För att roa gästerna ytterligare arrangerades en älgjakt inne på borggården.

Hertig Karl tyckte om "rehnskt vin" som han importerade. Vinet drack han gärna ur dyrbara glas. Han importerade därför en
glasblåsare från Heidelberg. Glasen i utställningen är det äldsta
svensktillverkade glaset som finns bevarat. Kopior av hertig Karls vinglas säljs i museibutiken.

Hertigdömet

Karl var hertig över Södermanland, Närke och Värmland. Han var Gustav Vasas yngste son. Bröderna Erik och Johan ärvde kronan i tur och ordning innan den blev Karls. Han blev kung Karl IX. Karls son blev kung Gustav II Adolf och sondottern drottning Kristina.

Hertig Karl styrde sitt hertigdöme med fast hand. Han grundade järnbruk och svavelbruk. Han importerade boskap för att höja smörproduktionen. Han kallade in utländska experter och arbetare. Och han såg till att exportprodukter som järn, smör och svavel gav en stadig ström av kontanter.

De flesta av hertig Karls undersåtar var bönder som betalade sin skatt i mjöl, kött, ägg, smör och andra naturaprodukter. Några av hans trofasta fogdar, skattmästare, ståthållare och sekreterare möter vi i utställningen. Det är överskattmästaren själv som sitter på trappan.

Religiös oro

På den religiösa fronten rådde en viss oro i landet men Karl var en
hängiven protestant. Det var ju hans far, Gustav Vasa, som hade sett till att Sverige hade lämnat den katolska kyrkan och blivit ett protestantiskt land. Predikstolen i utställningen var beställd av en präst inom stiftet. Den är tillverkad av en av hertigens snickare efter en ritning av hovarkitekten. Dessa personer var också involverade i ombyggnationen av Nyköpingshus i slutet av 1500-talet.