Logotyp

Fyra syskon och deras kläder

Svartvit bild, fyra barn med hattar i en trappa.

Hur klädde sig barn i Sörmland för mer än 100 år sedan? Och vad berättar egentligen kläder om en människa? Här får du möta de fyra syskon från Aspö och ta en titt i deras garderob.

 

En samling kläder

På Sörmlands museum finns en samling kläder som kommer från Aspö i Strängnäs kommun. Där föddes fyra barn mellan åren 1894 och 1903. De hette Helmuth, Brita, Hugo och Marit. Syskonen var på många sätt precis som barn är mest, de lekte, busade, bråkade. De hade roligt ibland, andra gånger var det säkert supertrist. Men det också saker som skiljde deras uppväxt från andra barn i Sörmland vid den här tiden.

Ta en titt in i syskonens garderob. Här finns kläder från när de var nästan nyfödda fram tills de var lite större barn. Fundera sedan på frågorna.

Frågor:

  • Vad berättar kläderna om syskonen och deras familj tänker du?
  • Vilka var de? Var de fattiga eller rika, hur bodde de och vad gjorde deras föräldrar?
Två ljusa plagg, skjorta med spetskrage och kortbyxor.
Bildkollage ljusa textilier: tygblöjor och livstycke.
Två klänningar, en gräddfärgad och en blåmönstrad med ljus botten.
Vit blus med spetskragen.
Två sjönmanskragar.
Bildkollage: En blå kappa, livstycke och vit kolt.
Tunn, vit blus.
Bildkollage: Blå dräkt av sammet, två sjömansskjortor för barn.
vit jacka med rött foder.
Bildkollage: Vit kolt och gräddfärgad huvudbonad med många tyglager.
Bildkollage: Vit näsduk, en lustig mössa, vit skjorta.
Barnkläder: En vit/blå sjömansklänning och en beige kolt.

Om syskonen

Nu är det dags att ta reda på lite mer om syskonen och vilka de var.

De fyra syskonen hette Wrangel i efternamn och växte upp på en plats på Aspö som heter Säby säteri. Det var en jättestor gård, eller herrgård som det också kallas. I Sörmland säger man ofta slott om sådana platser, även om det inte har bott några kungligheter där. Säby var som en egen liten värld där många människor bodde och arbetade. På de stora ägorna fanns det också det flera mindre gårdar och torp som tillhörde Säby och som ägdes av syskonens föräldrar.

Det största och finaste huset på gården var den så kallade mangårdsbyggnaden, och där bodde familjen Wrangel. Där bodde också flera anställda som arbetade för familjen, till exempel barnflickor som skötte om och passade barnen. Familjen var på Säby under sommarhalvåret. Resten av tiden var de mest i Stockholm där de hade en annan bostad. Då sköttes gården av de anställda och människor som bodde på de mindre gårdarna runtomkring.

Fyra barn och två föräldrar, finklädda.

Syskonen Wrangel och deras föräldrar.

 

En adlig familj

Familjen Wrangel tillhörde en gammal adelssläkt. Adeln var en särskild grupp i samhället som länge hade olika fördelar, eller privilegier, som det brukar kallas. Dessa privilegier gick i arv till nästa generation inom familjen. Många inom släkten Wrangel hade arbetat för det kungliga hovet, varit höga militärer eller haft andra typer av arbeten nära de styrande i landet.

De som tillhörde sådana adliga familjer klädde sig också på ett speciellt sätt. Det fanns till och med särskilda lagar som bestämde att andra människor, som till exempel bönder, inte fick klä sig på samma sätt. Dessa lagar var borta när syskonen Wrangel föddes. Borta var också de flesta av privilegierna. Men även om adeln nu hade förlorat en del av sin makt så hade familjen fortfarande en hel del att säga till om. Särskilt i områdena kring Säby säteri.

En grön väst med broderier.

Det fanns länge olika regler som styrde hur du fick klä dig i Sverige. Det var viktigt att klä sig som andra inom sin samhällsgrupp. Vissa finare tyger fick bara adliga personer och präster använda som till exempel siden. Den här västen av grönt siden är från 1700-talet. Den tillhörde familjen Wrangel och har förmodligen burits av någon förfader till syskonen. 

Ett plagg i taget

Nu ska vi titta lite mer noga på några av syskonens klädesplagg. Vilken information kan de ge oss?

I bildspelet här nedanför presenteras ett klädesplagg i taget. Titta först på bilden och försök svara på frågorna som kommer upp i rutan när du skrollar nedåt. Skrolla sedan vidare för att se svaret följt av bilder på någon av syskonen. Skrolla sedan vidare till nästa klädesplagg.

En vit kolt.

Vad är detta för sorts plagg?
Tror du plagget användes av pojkar eller flickor?
Användes det av små eller stora barn?

En vit kolt.

Svar: Detta är en kolt.

En kolt kan beskrivas som en sorts klänning för små barn. Den användes av både pojkar och flickor upp till en viss ålder. Perioden kallades till och med för "koltåldern". Efter cirka tre års ålder kläddes pojkar i kortbyxor och skjorta medan flickor oftast kläddes i vit blus och klänning som gick ner till vaderna.

Koltåldern var ofta kortare för barn i familjer som hade det gott ställt. Som till exempel familjen Wrangel. De hade helt enkelt råd att tidigare börja klä sina barn i kläder för större barn.

Ett barn i vit kolt.

På bilden ser du äldsta syskonet Helmuth i kolt.

Syskonen Helmuth, Brita och Hugo. Småttingarna har kolt medan Helmuth nu har växt ur koltåldern.

Två barn och en hund. Flicka på vagn, pojke jämte. Hund på gräset.

Som små barn kläddes både pojkar och flickor i kolt. Efter koltåldern började man klä flickor och pojkar på olika sätt. På bilden ser du Brita och Helmuth.

Scrolla vidare för att se nästa plagg.

Vad är detta för plagg och vad användes de till?

Två livstycken.

Svar: Detta är två livstycken.

Livstycken var ett sorts underplagg som användes av barn och vuxna kvinnor. Ett livstycke satt tight men var ganska mjukt. I livstycket fästes så kallade strumpeband som användes för att hålla upp de knälånga stumporna som de flesta barn hade.

Men livstycket var också ett sorts hjälpmedel som ansågs forma barnen och ge dem en rak kroppshållning. Men under slutet av 1800-talet började fler och fler tycka att livstyckena snarare skadade barnen än hjälpte dem och de blev mindre populära. Men tydligen användes de i familjen Wrangel.

Scrolla vidare för att se nästa plagg.

Överdel till sjömanskostym, blåvitrandig med krage.

Detta plagg kallas för något särskilt. Vet du vad?

Byxor till sjömanskostym, blårandiga.

Svar: Detta är en sjömanskostym.

Sjömanskostymer för barn blev populära ungefär från mitten av 1800-talet. Själva modet kom från England. Allt började med att en liten engelsk prins visade sig i en sjömanskostym. Den lille prinsen var så gullig att modet sedan spred den sig över Europa i rasande fart. Sjömanskostymer användes faktiskt av barn i alla samhällsgrupper, inte bara av de som hade det gott ställt. Modet bröt också med den gamla synen på randiga kläder. Randigt hade tidigare förknippats med fångar och andra grupper som var utanför samhället.

Det fanns sjömanskostymer för både pojkar och flickor. Sjömanskostymen är speciell då den flera gånger kommer tillbaka och blir modern på nytt, ända fram till idag. I syskonen Wrangels garderob finns flera olika varianter. De är gjorda av allt ifrån grovt och hållbart bomullstyg till lyxiga sidenkostymer.

Scrolla vidare.

Bildkollage bestående av två bilder: Ett svartvitt ateljeporträtt vuxen man och barn i sjömanskostym.

På bilden ser du Helmuth i sjömanskostym bredvid pappa Herman. Till höger ser du en lyxigare variant av sjömanskostymen, tillverkad i mörkblått sidentyg.

Scrolla vidare för att se nästa plagg.

En tunn klänning med blått tryck på ljus botten.

Systrarna Wrangel hade många olika sorters klänningar. Är denna klänning för vardag eller fest?

Svar: Denna klänning var nog inget som användes till vardags utan plockades fram vid finare tillfällen.

Klänningen är gjord av gasväv som är ett mycket tunt bomullstyg. Ett så tunt tyg är mycket opraktiskt och skulle snabbt gå sönder om den användes till lek. I de flesta familjer hade barnen högst ett plagg som var lite finare och bara användes vid särskilda tillfällen. Syskonen Wrangel hade däremot många att välja mellan.

svartvit bild, ett barn med vågigt hår och ljusa kläder.

De flesta barn hade bara ett lite finare plagg som användes vid särskilda tillfällen. Brita och hennes syskon hade många att välja mellan.

Scrolla vidare för att se nästa plagg.

Jacka av beige sämskskinn och rött foder.

Denna jacka är inspirerad av en viss tradition, eller stil, som du kanske hört talas om. Kan du gissa vilken?

Närbild på jacka på sämskskinn med rött foder.

Svar: Jackan är inspirerad av 1800-talets folkdräkter.

Det vi idag kallar folkdräkter var egentligen olika sätt att klä sig. Från början var det bönder som bar folkdräkt och då enligt den stil som gällde just i deras område eller by. Från mitten av 1800-talet slutade de allra flesta bönder att bära folkdräkt. Nu blev det istället inne bland de riktigt rika, som till exempel familjen Wrangel. De klädde gärna sina barn i kläder inspirerade av olika sorters folkdräkter. Men istället för finkläder för vuxna bönder blev det nu lekkläder för barn på sommaren.

Scrolla vidare.

Två barn i folkdräkt.

Brita och Marit med kläder inspirerade av olika folkdräkter.

Scrolla vidare för att se nästa plagg.

En ung och en äldre man, båda i kostym.

I ett visst skede i livet skulle barnen börja klä sig som vuxna. För pojkar innebär det att lägga undan kortbyxorna och börja med långbyxor medan flickor började använda lång kjol. Nu kunde pojkarna också få sin första kostym. Den användes vid det tillfälle som ansågs markera början på vuxenlivet. Vet du vilken händelse detta var?

Svar: Barn ansågs bli vuxna efter konfirmationen.

Konfirmationen var en sorts fortsättning på det kristna dopet. Den innehöll bland annat undervisning och efteråt var ungdomar välkommen att ta nattvarden, en annan viktig ceremoni inom kristendomen. De flesta konfirmerades i 15-årsåldern. För många unga innebar undervisningen före konfirmationen att de för första gången var borta från sina föräldrar en lite längre tid.

Scrolla vidare.

Bildkollage, två svartvita bilder på barn och unga vuxna.

På bilden till vänster ser du storebror Helmuth med minstingen Marit. Helmuth är klädd i kostym vilket betyder att han nu genomgått konfirmationen.

På bilden till höger ser du bröderna Helmuth och Hugo som unga vuxna. Nu var det inte längre ok med kortbyxor som vuxen man. Men om du råkade tillhöra en adlig familj var det helt ok att klä sig i korta, sportiga ridbyxor eller jaktbyxor som de har på bilden. Självklart tillsammans med skjorta, väst och kavaj. För de flesta andra var fritidskläder något helt okänt vid den här tiden.

Scrolla vidare.

 

Ok, syskonen Wrangel har nu växt upp och det är dags för oss att lämna dem.

Fundera på:

  • Om du skulle ta med dig ett av syskonen Wrangels klädesplagg, vilket skulle du då ta?
  • När börjar barn klä sig som vuxna idag?

 

  

Gå vidare 

Lektion 2 innehåller sex övningar. Du har precis genomfört övning 4.