Hur klädde sig barn i Sörmland för mer än 100 år sedan? Och vad berättar egentligen kläder om en människa? Här får du möta de fyra syskon från Aspö och ta en titt i deras garderob.
På Sörmlands museum finns en samling kläder som kommer från Aspö i Strängnäs kommun. Där föddes fyra barn mellan åren 1894 och 1903. De hette Helmuth, Brita, Hugo och Marit. Syskonen var på många sätt precis som barn är mest, de lekte, busade, bråkade. De hade roligt ibland, andra gånger var det säkert supertrist. Men det också saker som skiljde deras uppväxt från andra barn i Sörmland vid den här tiden.
Ta en titt in i syskonens garderob. Här finns kläder från när de var nästan nyfödda fram tills de var lite större barn. Fundera sedan på frågorna.
Frågor:
- Vad berättar kläderna om syskonen och deras familj tänker du?
- Vilka var de? Var de fattiga eller rika, hur bodde de och vad gjorde deras föräldrar?
Om syskonen
Nu är det dags att ta reda på lite mer om syskonen och vilka de var.
De fyra syskonen hette Wrangel i efternamn och växte upp på en plats på Aspö som heter Säby säteri. Det var en jättestor gård, eller herrgård som det också kallas. I Sörmland säger man ofta slott om sådana platser, även om det inte har bott några kungligheter där. Säby var som en egen liten värld där många människor bodde och arbetade. På de stora ägorna fanns det också det flera mindre gårdar och torp som tillhörde Säby och som ägdes av syskonens föräldrar.
Det största och finaste huset på gården var den så kallade mangårdsbyggnaden, och där bodde familjen Wrangel. Där bodde också flera anställda som arbetade för familjen, till exempel barnflickor som skötte om och passade barnen. Familjen var på Säby under sommarhalvåret. Resten av tiden var de mest i Stockholm där de hade en annan bostad. Då sköttes gården av de anställda och människor som bodde på de mindre gårdarna runtomkring.
Syskonen Wrangel och deras föräldrar.
Familjen Wrangel tillhörde en gammal adelssläkt. Adeln var en särskild grupp i samhället som länge hade olika fördelar, eller privilegier, som det brukar kallas. Dessa privilegier gick i arv till nästa generation inom familjen. Många inom släkten Wrangel hade arbetat för det kungliga hovet, varit höga militärer eller haft andra typer av arbeten nära de styrande i landet.
De som tillhörde sådana adliga familjer klädde sig också på ett speciellt sätt. Det fanns till och med särskilda lagar som bestämde att andra människor, som till exempel bönder, inte fick klä sig på samma sätt. Dessa lagar var borta när syskonen Wrangel föddes. Borta var också de flesta av privilegierna. Men även om adeln nu hade förlorat en del av sin makt så hade familjen fortfarande en hel del att säga till om. Särskilt i områdena kring Säby säteri.
Det fanns länge olika regler som styrde hur du fick klä dig i Sverige. Det var viktigt att klä sig som andra inom sin samhällsgrupp. Vissa finare tyger fick bara adliga personer och präster använda som till exempel siden. Den här västen av grönt siden är från 1700-talet. Den tillhörde familjen Wrangel och har förmodligen burits av någon förfader till syskonen.
Nu ska vi titta lite mer noga på några av syskonens klädesplagg. Vilken information kan de ge oss?
I bildspelet här nedanför presenteras ett klädesplagg i taget. Titta först på bilden och försök svara på frågorna som kommer upp i rutan när du skrollar nedåt. Skrolla sedan vidare för att se svaret följt av bilder på någon av syskonen. Skrolla sedan vidare till nästa klädesplagg.
Ok, syskonen Wrangel har nu växt upp och det är dags för oss att lämna dem.
Fundera på:
- Om du skulle ta med dig ett av syskonen Wrangels klädesplagg, vilket skulle du då ta?
- När börjar barn klä sig som vuxna idag?
Lektion 2 innehåller sex övningar. Du har precis genomfört övning 4.