Logotyp

Johanna på Bredsjönäs

Svartvitt foto på barn som sorterar malm.

På gården Bredsjönäs nära Åker föddes under 1800-talet en flicka som hette Johanna. Precis som så många andra barn i området fick hon lära sig att vaska järnmalm vid den stora gruvan som låg i närheten. Men något var annorlunda med Johanna. När hon var två år gammal hände nämligen något som skulle påverka henne resten av livet.

Här kan du ta reda på mer om Johanna genom att undersöka skriftliga källor från tiden.

 

Kvinnan i gruvstugan

I en liten stuga, bara några hundra meter från Bredsjönäs gruva, bodde för ungefär 100 år sedan en gammal kvinna som hette Johanna. Johanna hade det alltid fint och pyntat både inne och utanför stugan. Själva huset kallades för Gruvstugan och byggdes från början till gruvarbetarna vid Bredsjönäs gruva. Det var en av de största och viktigaste järngruvorna i området. Här hade man brutit järnmalm i minst 300 år och fraktat det vidare till Åkers styckebruk. Där tillverkades järn som sedan användes till kanoner, plogar, grytor eller rör. Men nu började järnmalmen i gruvan ta slut och bara några år framåt i tiden skulle gruvan stängas.

Svartvitt foto, äldre kvinna framför stuga.

I en liten stuga, bara några hundra meter från Bredsjönäs gruva, bodde för ungefär 100 år sedan en gammal kvinna som hette Johanna.

Svartvit bild, personer arbetar med att smälta järnmalm.

Järnmalmen från Bredsjönäs gruva fraktades till Åkers styckebruk. Där smältes den i stora ugnar och användes till exempel för att tillverka kanoner.

Barn vid gruvorna

Visste Johanna att järnet i gruvan höll på att ta slut? Den frågan kan vi inte svara på. Men vi vet att hon nästan varje dag gick den korta biten till gruvan för att arbeta med att vaska malm. Arbetet gick ut på att skilja den värdefulla järnmalmen från vanlig gråstenen i den stora skrotstenshögen som fanns på gruvbacken.

Tre unga personer sorterar malm.

Malmvaskning vid gruvan. Bilden är från Skottvångs gruva, en annan stor gruva i närheten av Bredsjönäs.

Det var ofta kvinnor och barn som utförde detta arbete och så hade det varit så länge någon kunde minnas. På så sätt kunde de tjäna lite extra, även om betalningen var dålig. Det var också praktiskt att barnen kunde vara med i arbetet, för några förskolor fanns ju inte på den här tiden.

Vid 14 års ålder var det tillåtet att arbeta nere i själva gruvan. Men barn kunde som sagt ofta arbeta på gruvbacken med att vaska malm. På bilden här nedanför ser du ett antal personer vid en gruva i Västmanland. Hur måna barn kan du hitta på bilden?

Svartvit bild malmvaskning vid en gruva i Västmanland.

Fotografi av K. G. F. Norberg.

Ta reda på mer

Det är lätt att glömma bort att även gamla människor har varit barn en gång. Det gäller förstås också Johanna. Vi vet att hon växte upp på gården Bredsjönäs i Åker inte långt från den stuga där hon bodde som gammal. Men när föddes hon egentligen och vilka var hennes föräldrar?

Din uppgift är att ta reda på mer om Johanna genom att undersöka kyrkböcker från 1800-talet.

Vad är en kyrkbok?

En kyrkbok var en sorts anteckningsbok som användes förr i tiden för att hålla reda på människor och händelser. Här skulle till exempel alla ban som föddes skrivas upp. Men även annan information som giftermål, dödsfall eller om någon flyttade skulle antecknas.

Det fanns förstås inte en enda stor kyrkbok för hela landet. Sverige var uppdelat i områden som kallades socknar, vilket fungerade lite som kommuner idag. Varje socken hade sina egna kyrkböcker och det var prästens uppgift att skriva i dem. På den här tiden hade prästen många fler uppgifter än att hålla gudstjänster och sköta kyrkan. Eftersom nästan alla människor gick i kyrkan var det också prästen som hade bäst koll på folk. Ibland åkte prästen hem till människor, till exempel för att hålla husförhör. Det var som ett sorts prov där folk förhördes på sina kunskaper om bibeln och den kristna tron. På samma gång kunde prästen se hur folk hade det hemma och vilka som bodde där. Detta skrevs också upp i kyrkboken. 

Uppslag i kyrkbok, Åker 1850.

I kyrkboken skulle all möjlig information skrivas upp. Här ser du ett uppslag från en kyrkbok i Åker år 1850. Listan visar alla barn som tagit nattvarden i kyrkan detta år.

Uppgift 1 – När föddes Johanna?

Undersök en sida ur kyrkoboken från Åker det år som Johanna föddes. Kan du hitta henne bland alla namn? Undersök dokumentet noga och försök svara på frågorna. Skriv ner dina svar på ett papper.

Tips! Handstilen i kyrkoböckerna kan vara svår att läsa, men ge inte upp! Det går att zooma in i dokumentet så att bokstäverna blir större och lättare att tyda. Be din lärare om hjälp om det behövs.

Frågor

  • När föddes Johanna? Vilket år och vilket datum?
  • Vad var Johannas fullständiga namn?
  • Vad hette hennes föräldrar?

 

När föddes Johanna?
Undersök kyrkboken från Åker

Öppna kyrkboken

 

Uppgift 2 – Vad hände med Johanna?

Nu ska du undersöka en kyrkbok från det år då Johanna var två år gammal. Där finns en viktig uppgift om Johanna. Kan du hitta den? Undersök dokumentet noga och försök svara på frågorna. Skriv ner svaren på ett papper.

Frågor

  • Vad hände med Johanna detta år?
  • Vad tror du det fick för betydelse för hennes liv?

 

Vad hände med Johanna?
Hitta svaret i kyrkboken

Öppna kyrkboken

 

Svar - Uppgift 1

Johanna Albertina Andersson föddes den 15 mars 1848 på gården Bredsjönäs. Hennes föräldrar var Anders Larsson och hans fru Christina Lovisa Persdotter.

Svar - Uppgift 2

I en anteckning från kyrkboken 1851 står det längst ut till höger "döfstum genom hjernfeber 1850" (dövstum genom hjärnfeber).

anteckning i kyrkbok: döfstum genom hjernfeber 1850.


Det som då kallades hjärnfeber heter idag hjärnhinneinflammation. Det är ett allvarligt sjukdomstillstånd som kan bero på olika saker. Sjukdomen som Johanna fick verkar alltså ha lett till att Johanna förlorade sin hörsel och sin förmåga att prata (det som här kallas dövstum). Detta påverkade säkert Johannas liv väldigt mycket, till exempel hennes möjlighet att få ett arbete eller gifta sig.

Vad hände sedan?

Johannas föräldrar fick sammanlagt tio barn men år 1861 är det bara Johanna som bor tillsammans med föräldrarna. Under en tid, någon gång mellan 1861 och 1865, är Johanna på en institution som heter Manilla i Stockholm. Det fungerade som en sorts skola för vad man då kallade dövstumma.

Johanna kommer senare tillbaka till Bredsjönäs och bor där även efter att hennes föräldrar dött och gården sålts. Senare flyttar hon till gruvstugan i närheten. Hon dör den 21 juli 1923. Hon blev 75 år gammal.

 

Gå vidare 

Lektion 2 innehåller sex övningar. Du har precis genomfört övning 5.