Tillbaka
Artikel

Bilder av historien

Historien i Strängnäs kommun - del 1

För 500 år sedan valdes Gustav Vasa till kung i Strängnäs. Det var en viktig händelse för Sveriges utveckling till det land det är idag. 

Men det finns förstås också mycket mer att veta och lära sig. Här får du arbeta med Strängnäs kommuns historia genom bilder, kartor, konstverk, föremål och historiska lämningar. Hur har platser i Strängnäs kommun förändrats de senaste hundra åren? Vad kan vi lära oss av 400 år gamla kartor och varför reste vikingarna runstenar? Detta är bara några av de frågor du får fundera på.

I denna lektion kan du välja mellan fem olika övningar. Du kan göra alla från början till slut eller välja ut en eller några som passar dig. Fråga din lärare om hur du ska lägga upp arbetet.

Lycka till!

Övningar

Information till läraren

Om Historien i Strängnäs kommun

Detta digitala lektionsupplägg är den första av två delar som handlar om Strängnäs kommuns historia. Del 1 fokuserar på historien som den berättas genom bilder, kartor, konstverk, föremål och historiska lämningar.

Del 2 fokuserar på berättelser om människor med särskilt fokus på barn. Här möter eleverna bland annat Johanna från Bredsjönäs gruvstuga, prinsessan Isabella på Gripsholm, och 13-årige Håkan som hittar ett spännande fynd i Mälarens vatten på 1950-talet. I varje berättelse får eleverna även fördjupa sig i en typ av källa.

Till första övningen