Logotyp

Femton krogar

Restaurang Fenix vid ett torg

Så snart Malma hed hade utsetts till fast övningsplats för regementet 1774, började de första serveringarna etableras i grannskapet.

Madam Qvarnberg tillhörde de första. Hon serverade kaffe och te till törstande militärer. Serveringen byggdes snart ut till ett kaffehus med namnet Värdshuset Antonia. Det låg på Tingsgatan.

Kvinnor står på balkongen till ett värdshus.

På balkongen till Värdshuset cirka 1910. Foto: Malmköpingsortens Hembygdsförening

Vi intog våra måltider på Gästgivaregården. Riklig och god mat, smörgåsbord och "nubben". Kaffe och punsch, hur mycket som helst.
Kapten C A Hermelin började som volontär vid regementet 1874. Han var då 19 år.

I slutet av 1800-talet fanns 15 krogar i Malmköping. Det var betydligt fler än vad som var normalt för en så liten ort. Anledningen till detta var förstås regementet. Varje sommar mångdubblades befolkningen med tillresta militärer som var på möten och övningar. Dessutom kom släktingar och vänner och hälsade på. De behövde också mat och sängplatser.

Lördag-söndag blev det vanligen lite extra livligt både på heden och i köpingen. Släktingar och bekanta kom till heden för att hälsa på – många per hästskjuts. I Köpingen fanns det kafé i vart och vartannat hus och där kunde man också köpa brännvin och öl. På hedens marketenteri tillhandahölls endast svagdricka och kaffe.
Den siste indelta soldaten Carl Albin Stenqvist anställdes 1901 samma år som indelningsverket upphörde.

Försäljningen av mat, kaffe, pilsner och brännvin var alltså klart säsongsbunden. Till en början var säsongen kort, men i och med att de inkallade beväringarna blev allt fler, blev också övningstiderna längre. Därmed förlängdes säsongen även för näringsidkarna.

Någon gemensam samlingslokal för alla oss vicekorpraler fanns inte. "Gästis" blev vårt tillhåll. Vi förde en glad och bekymmersfri tillvaro i den gamla lägerplatsen, badade i Hosjön och gjorde cykelturer i omgivningarna.
Albert Rothstein var inkallad 1915–16 för att göra sin studentvärnplikt på 500 dagar.

Utbudet var stort och varierande. Här fanns alla sorters näringsställen från fina matsalar med nymanglade vita linnedukar till enkla serveringar och nattliga lönnkrogar. Dagens värdshus öppnade 1910 under namnet Nya hotellet.

Krogarna och serveringarna var några av många ställen där kvinnor jobbade. Även om det bara var män som kunde bli soldater då, fanns det såklart många kvinnor runt omkring. I nästa kapitlet lär vi känna fler kvinnor runt heden samt deras livsvillkor.