Logotyp

Fönster

En tegelbyggnad med tre fönster

Var sunt skeptisk till alla fönsterbytarkampanjer som väller fram i reklamen. Gamla fönster måste inte bytas ut bara för att de uppnått en viss ålder. Faktum är att förhållandet ofta är det motsatta.

Gamla fönster har en överlägsen virkeskvalitet jämfört med nyare fönster av trä. De är också av avgörande betydelse för husets utseende. Även om det vid första anblicken kan se väldigt slitet ut, tål gamla fönster ofta mer än man tror. Och även om det har gått så långt att delar av träet är rötskadat kan man i princip alltid laga ett gammalt fönster. Samma sak kan inte sägas om ett modernt fönster.

Gamla fönster är oftast byggda av mycket bra virke och tål därmed en del eftersatt underhåll. De nedre delarna av bågen är alltid mest utsatta. Fönstret på bilden är ca 100 år gammalt och har mycket flagande färg, men träet under är i princip oskadat. Det går alldeles utmärkt att renovera.

Lönar det sig att byta till nya fönster?

Enligt en uträkning från Energi och klimatrådgivningen* kan ett fönsterbyte till energifönster räknas hem på ca 40 år. Hur detta går ihop med tillverkarnas tio års garanti är en gåta. Går någon del sönder eller skadas är ofta det enda alternativet att byta ut hela fönstret. Det är en stor nackdel med så kallade underhållsfria fönster. Och även om ett nytt fönster av aluminium eller plast mot förmodan skulle hålla längre än garantin utlovar så är frågan hur dessa underhållsfria fönster har åldrats efter tio år. Att material kan åldras med skönhet är ytterligare en aspekt att ta med i beräkningen gällande god hållbarhet.

Men är det inte bra att spara energi? Självklart är det bra om man kan få ned energiförbrukningen! Både för privatekonomin och för att bidra till att bromsa klimatförändringarna. Men om vi vill minska koldioxidutsläppen så är en nytillverkning av fönster inte rätt väg att gå. Vi måste hushålla med våra resurser, och det innebär att vi både behöver minska vår produktion av energikrävande material och inte skapa nytt avfall som behöver tas om hand. Även om ett modernt fönster skulle hålla så länge som 40 år behöver det då med största sannolikhet bytas ut mot ett nytt igen, vilket innebär nya utsläpp och nytt avfall. Detta är inte en hållbar strategi.

Energieffektivisering av äldre fönster

Det är fullt möjligt att energieffektivisera ett gammalt fönster och på så sätt få ner energiförbrukningen. Den enklaste åtgärden är att man byter ut den innersta rutan mot ett energiglas, eller lågemissionsglas som de också kallas. Glaset är försett med en tunn yta metalloxider på ena sidan som håller kvar värmen inomhus bättre än vanligt glas. På detta sätt kan man halvera U-värdet** i ett äldre fönster. Ett byte till energiglas blir betydligt billigare än ett fönsterbyte och bevarar samtidigt husets ursprungliga karaktär!

En annan viktig sak för att hålla nere värmespillet är att se till att fönstret är ordentligt tätat. Tester har visat att bara genom renovering och komplettering med tätningslist kan man sänka U-värdet rejält på gamla fönster.

Fönsterrenovering - som det borde vara

Gamla fönster är oftast utförda av mycket bra virke och tål därmed en del eftersatt underhåll. För att öka livslängden och undvika mer omfattande renoveringar är det dock bra att man ser över sina fönster regelbundet. Enklare åtgärder såsom lagning av löst kitt klarar de flesta av och kräver inte mycket tid eller några dyra verktyg.

Behöver allt kitt tas bort är kittlampan ett bra hjälpmedel för att minska risken för spräckta glas. Värmen mjukar upp kittet så att det lätt kan tas bort. Varmluftspistol är ett vanskligt alternativ eftersom värmen blir så hög.

Ta inte bort all färg om det inte är helt nödvändigt. Tänk på att färgskikten i sig har ett värde, de berättar om tidigare renoveringar och färgsättningar. Foton: Eva Wockatz, Sörmlands museum

Om fönstren inte underhållits på länge och har mycket flagande färg och löst kitt kan det dock vara i behov av en mer omfattande renovering. Även detta kan man göra själv om man har tid och tålamod. Annars finns det många målare, snickerier eller glasmästare som kan utföra ett sådant jobb. Viktigt att tänka på när man anlitar hantverkare är att kontrollera att de använder sig av traditionella material och metoder: att fönstren kittas med linoljekitt och målas med linoljefärg. Detta är det bästa för fönstret och möjliggör ett framtida underhåll.

* Fönster – faktablad – kan hämtas från Energirådgivningen
** U-värde är ett mått på en byggnadsdels isoleringsförmåga. Ett lägre tal innebär mindre värmeförluster.

Föregående
Nästa