Logotyp

Uppvärmning

Larmrapporter om klimathot, ökade priser på el och olja ställer våra byggnaders uppvärmning i fokus. Många blir stressade och gör ogenomtänkta åtgärder som inte alltid gynnar varken huset eller den egna plånboken.

Använd eldstäderna i äldre hus, för husets skull. En varm murstock ger bra självdragsventilation, förhindrar sönderfrysning av skorstenen och minskar risken för fuktproblem i grunden. När elpriset stiger blir eldstäder också alltmer ekonomiskt intressanta, även för hus som värms med elelement. En gammal kakelugn eller rörspis står sig fortfarande bra jämfört med moderna alternativ. Värmen som alstras av eldningen lagras i ugnens stora massa av tegel vilket gör att den är varm under många timmar efter att elden brunnit ut. Den stora ytan och höjden gör också att strålningsvärmen sprids effektivt i rummet. 

En sprakande eld skapar alltid stor trivsel, och kanske särskilt på vintern när behovet av värme är som störst. Det är dock viktigt att tänka på hur man eldar. Använd bara torr ved och se till att förbränningen är god för att undvika utsläpp av ohälsosamma gaser i närmiljön. Snåleldning ger stora utsläpp av cancerogena partiklar.

Energieffetivisera varsamt

Husets isolering dimensioneras idag ofta utifrån ett konstant inomhusklimat året om, vilket gör det kraftigt överdimensionerat under större delen av året. Att huset upplevs svalare under de dagar temperaturen sjunker under 10 minusgrader är kanske något man kan acceptera, då det i vår del av landet oftast rör sig om ett fåtal dagar på året. Vissa rum kanske då kan vara helt eller delvis ouppvärmda. Värt att tänka på är att varje grads sänkning av rumstemperaturen ger en besparing på ca 5% i uppvärmningskostnad.

Viktigare än att hålla en konstant inomhustemperatur är i stället att se till att huset inte är dragigt. Ett bra tips innan man påbörja omfattande isoleringsåtgärder är att lära känna husets problem och möjligheter under en vintersäsong. Var drar det? Var kommer kylan ifrån? Enkla åtgärder är ofta mest effektiva. Finns det springor eller otätheter där kylan sipprar in? Om så är fallet är det enkelt att täta dessa genom att trycka in lindrev i springan. Med kunskap om ditt hus undviker du att göra samma misstag som gjordes under 1970-talets energikris, då tilläggsisoleringar och fönsterbyten förstörde utseendet på många hus.

Moderna uppvärmningssystem

Gemensamt för alla moderna uppvärmningssystem är att de på ett eller annat sätt är beroende av el. Direktverkande elelement, luftvärmepump, bergvärme, pelletspanna eller vedpanna med cirkulationspump behöver alla el för att fungera. Detta kan ge problem vid elavbrott eller om jordfelsbrytaren slår av elen vid ett blixtnedslag och man inte är hemma för att slå på den igen. Har man ett vattenburet system kan det i värsta fall innebära att de vattenfyllda radiatorerna fryser sönder.

Många som har vattenburen värme byter från olje- eller vedeldning till värmepump eller bergvärme. En konsekvens av detta är att man får en kall skorsten vilket kan ge följdverkningar som man kanske inte har räknat med. Den kalla murstocken kan göra att pannrum och andra utrymmen blir kalla vilket kan ge fuktproblem i källaren och i grunden. En kall skorsten gör också att husets självdrag blir mindre effektivt då värmen driver cirkulationen. Skorstenen riskerar också att frysa sönder.

Olika värmekällor

När vi pratar om inomhusklimat handlar det oftast om temperatur, och det är då lätt att glömma bort hur olika värmekällor påverkar komforten och inte minst upplevelsen. Strålningsvärmen som kommer från en kakelugn eller annan ugn med stor massa ger en jämn temperatur under lång tid och är behaglig att värma sig vid när man är frusen. All form av vedeldning förbättrar också luftkvaliteten genom att den ökar cirkulationen i rummet.

Kroppen mår bäst om strålningen kommer från en stor yta med låg temperatur. Ett uppvärmningssystem med stor andel strålningsvärme får du också av ett vattenburet system med låg temperatur, gärna i form av väggvärme. Då får en större del av kroppen ta del av strålningsvärmen jämfört med golvvärme som värmer upp fotsulorna.

En modern lösning som kan fungera bra i äldre hus är vattenburna värmeledningar i vägg eller golv. Vid renoveringen av Tovastugan i Nyköping installerades sockelvärme i köket 2012. Värmeslingan på bilden ska täckas in med lerputs, vilken hjälper till att hålla timmerstommen torr och tät.

Föregående
Nästa