Torkade växter
5 okt 2024 - 2 feb 2025 | Kommande utställning Fotografi och text av Jessica Segerberg

Tienhaara betyder vägskäl

Den 2 juli 2022 börjar fotografen Jessica Segerberg en 195 mil lång resa på cykel. Tältet är packat. Kameran följer med. Startpunkten är Nyköping och målet är Tärendö i Tornedalen. Resan kommer att ta åtta veckor.

Torkade växter

Tärendö är byn där Jessicas gammelfarmor Elin föds 1922. Som ung bryter Elin upp och flyttar söderut med sina barn. Hon talar meänkieli alltmer sällan och berättelserna från hembygden tystnar. När Elin dör i Nyköping 95 år gammal har hon bett familjen om att få slippa både dödsannons och begravningsceremoni. Hon försvinner in i tystnaden.

Hundra år efter gammelfarmors födelse beslutar sig barnbarnsbarnet Jessica för att söka sina rötter i Tornedalen. Hon cyklar dit. Med kamera och penna dokumenterar hon allt som kommer i hennes väg.

"Tienhaara betyder vägskäl" är en poetisk utställning om sökandet efter en plats. En berättelse om längtan bort och hem, om språk och tystnad, om rötter och rotlöshet. Om att väva in sig själv i ett sammanhang genom tid och rum.

Jessica Segerberg är dokumentärfotograf, född 1989 i Nyköping och bosatt utanför Gnesta i Sörmland. Hon är utbildad vid bland annat Nordens Fotoskola och arbetar med uppdrag för tidningar, magasin och organisationer samt driver egna fotoprojekt.

Utställningen är tvåspråkig – på både svenska och minoritetsspråket meänkieli. Jessicas texter är översatta till meänkieli av Linnéa Nylund.

Utställningen är producerad med stöd av Kulturrådet.

20 november: Artist talk  

Onsdag 20 november klockan 17.45 blir det artist talk med Jessica Segerberg i restaurangen på Sörmlands museum.

Samtalsledare: Alexandra Kronqvist.

ingen förbokning/föranmälan.

Visning i utställningen

Du kan besöka utställningen på egen hand under museets öppettider. Under utställningsperioden erbjuder vi också korta, kostnadsfria visningar av utställningen. Du rekommenderas att förboka plats då antalet platser är begränsat.