Närbild på gult tyg
4 sep 2021 - 3 okt 2021 | Tidigare utställning

Sova med sorg – saltet på kudden

En stillsam föreställning med musik som varsamt vaggar sorgen. Musik skapad av inspelade ljud från föremål ur museets samlingar. Ett ljudkonstverk av konstnär Anne Pajunen.

Närbild på gult tyg

Ett drömspel om sorgen som en ständig följeslagare, osynlig för andra. Om tårar som fälls i ensamhet. Tankar som vi känner inte tål dagsljusets skärpa. Kanske menar vi att klangen av tankarna, orden, känslorna är för hård, för outhärdlig. Eller för skamlig. Så vi fortsätter att skrapa saltet från kudden efter nattens tårar.

Anne Pajunen är tonsättare, sångerska och musiker, med lång erfarenhet av att arbeta med platsspecifik musikdramatik med särskilt fokus på att involvera allmänheten och publiken på olika sätt. Annes verk och iscensättningar har framförts på såväl på större scener i Sverige såsom Folkoperan, Norrlandsoperan och Konserthuset Stockholm, som på Fylkingen och Atalante och andra viktiga scener för experimentell och nutida scenkonst och musik. Internationellt har hon de senaste åren framträtt på festivaler, konsthallar samt opera- och konserthus bland annat i USA, Storbritannien och Frankrike.

Projektet SALT: Variationer i Sörmland

Sova med sorg – saltet på kudden är det sjätte uruppförandet i serien SALT: Variationer i Sörmland. Det är ett utforskande konst- och musikprojekt om sorg och förlust. Inom ramen för Anne Pajunens musikresidens hos Scenkonst Sörmland under 2020–2021 skapar hon platsspecifika verk, runt om i regionen. De nya verken tar fokus på platsen/orten och, framför allt, människor på orten. Alla verk får olika utformning på respektive plats.

Utställningen är en del av projektet Sound of Sörmland.

Utställningen pågick från 4 september till och med 3 oktober 2021.