Gröt, sill eller strömming, ärtor och fläsk. Så såg vardagsmaten ut för många förr i tiden. De flesta odlade sin egen mat, jagade och fiskade. Skafferiet runt knuten var livsviktig, men också en begränsning.
Vädrets nycker och jordens bördighet påverkade vad som hamnade på tallriken. Det gällde att samla i ladorna och salta, torka och syra råvaror för att överleva vintern.
De senaste 100 åren har mycket förändrats. Vi har gått från självhushåll till snabbköp och hemkörning, från jordkällare och förråd till kyl och frys, från eldstad till induktionsspis. Idag saltar, syrar och torkar vi för smakens skull, och mathantverk har blivit en trend. Inspirationen hämtas fortfarande från äldre mattraditioner.
Visas på fem platser i Sörmland
Under sommaren visas några exempel ur de fantastiska samlingar med fotografier som förvaras i våra offentliga arkiv. Utställningarna finns i Flen utmed Järnvägsbron, Nyköping i parken utanför Sörmlands museum, Oxelösund vid Jogersö, Trosa vid Östra hamnplan och Vingåker i Tennisparken.
Sök i arkiven
Vi hoppas att dessa fotografier ger dig lust att söka vidare i våra samlingar.
- Sörmlands museums samlingar
- Oxelösunds bildarkiv
- Nyköpings kommuns bildarkiv
- Södermanlands hembygdsföreningar, Utforska platsen
Sörmlands museum i samarbete med Flens hembygdsförening, Flens kommun, Nyköpings kommuns bildarkiv, Oxelösunds kommun, Oxelösundsarkivet och Oxelösunds hembygdsförening, Trosa hembygdsförening, Trosa kommun, Vagnhärads hembygdsförening, Högsjö kulturmiljöförening, Vingåkers kommun.
Utställningen pågick från 18 juni till och med 4 september 2022.