1 jun 2024 - 19 jan 2025 | Kommande utställning

Slöjdsalong Sörmland

1 juni öppnar Slöjdsalong Sörmland, en jurybedömd utställning i vilken 31 slöjdare i Sörmland visar ett 40-tal verk. Gemensamt för allt som ställs ut är att det är handgjort, men uttryck, material och tekniker varierar.

Sommaren 2023 gick Sörmlands museum ut med en utlysning. Slöjdare, helt eller delvis bosatta i Sörmlands län, välkomnades att söka till Slöjdsalong Sörmland. De hade fram till 30 november på sig att skicka in bild och beskrivning av max tre verk per person.

Gensvaret blev stort – sammanlagt fick museet in 261 bidrag av 112 slöjdare.

Nu startade juryns gedigna arbete. Juryn har bestått av Hasti Radpour, Anna Åhlin Orwin och Ramon Persson – alla verksamma utanför länet och med olika ingångar till slöjd. Bidragen har varit helt anonymiserade under juryns arbete. Först gjorde de ett urval utifrån digitala bilder av alla bidragen och vaskade fram 60 som togs in till museet för det slutgiltiga urvalet. I mitten av februari samlades juryn på museet i Nyköping och valde ut de omkring 40 som kommer att ställas ut.

Slutresultatet är en brokig och inspirerande samling föremål som kommer att visas i museets största utställningslokal – alltifrån traditionella bruksföremål till det fria, konceptuella och konstnärliga. Slöjdarnas drivkraft är ofta lust och kreativitet, men i en orolig tid med många och snabba intryck kan hantverket också vara ett andningshål och en nödvändig kontrast.

En del av verken är till salu genom museibutiken. En av de deltagande slöjdarna kommer också att få tillgång till Sörmlands museums samlingar för att i samarbete med museet genomföra ett arvoderat produktutvecklingsuppdrag för museibutiken. Vem det blir avslöjas i samband med vernissagen lördag 1 juni.

Möjligt boka egen visning

Utställningen kan besökas på egen hand under museets öppettider.

Är ni en grupp som vill boka en egen visning i utställningen? Vänligen läs mer här.

Invigning lördag 1 juni

Klockan 10.00 Utställningen öppnar

Klockan 13.00 Invigningceremoni. Invigningstalare: Susanna Janfalk, länsmuseichef. Tillkännagivande av vilken slöjdare som får genomföra ett arvoderat produktutvecklingsuppdrag för museibutiken.

Pågår i museihuset under invigningsdagen

  • Kurs: Bind borstar med slöjdaren Raleigh Klotzek Träverkstaden. Klockan 10–13. Boka plats
  • Oliver Klotzek visar svegsvarvning i museiparken eller foajén (beroende på vädret). Klockan 10–13 och 14–17.
  • Slöjdbuffé för barnfamilj i Ateljén. Klockan 14–16.
  • Kurs: Bind borstar med slöjdaren Raleigh Klotzek i Träverkstaden. Klockan 14–17. Boka plats
  • Stickkafé med gästlärare Sara Nordgren i foajén. Klockan 14–17.
  • Vik pappersgranar med Hemslöjdsföreningen i Textilverkstaden. Klockan 14–17.

Vi inviger även Ung slöjdsalong med mingel, cider och snacks i matsäcksrummet.