Möt livsöden som visar hur kriget kom nära. Minnen, föremål, brev och fotografier berättar om beredskapstid, nazism, flykt, motstånd och censur.
80 år har passerat sedan andra världskriget tog slut, men berättelserna lever kvar och sträcker sig in i vår tid. Genom platser, människor och deras minnen.
Utställningen handlar om Sörmland under andra världskriget, skildrat genom personliga berättelser: syskonen Andersson som skickades hit från Finland för att undkomma kriget, chefredaktören i Eskilstuna som trotsade censuren, Ann Marie som stickade för att värma de frysande soldaterna – och flera andra.
Genom individuella öden och konkreta händelser berättar utställningen om mod, motstånd och medmänsklighet, men också neutralitetens gränser, anpassning och moralisk ambivalens. Den lyfter både dem som kämpade för rättvisa och dem som drogs in i nazismens ideologi.
Samtidigt visar den hur vardagen såg ut i Sörmland, från ransonering och beredskap till arbete och fritid. Här finns glimtar av hur kriget satte spår i Sörmland: genom människorna, platserna och de minnen som ännu finns kvar.
Utställningen visas på Sörmlands museum 13 september 2025 – augusti 2026 (definitivt slutdatum meddelas senare).