Det fanns en tid när den sörmländska byn Ripsa var ett av Sveriges viktigaste modecentrum. Där bodde grevinnan Ebba von Eckermann (1921-2018) på gården Sandvik.
Ebba var utbildad lantbrukare och skicklig vävare, och för att ge arbete och inkomst till kvinnorna i byn startade hon sitt företag 1948. På den tiden vävde många för husbehov och hade vävstol hemma. Ebba skapade mönstren och levererade garn och instruktioner. Det började med plädar och fortsatte med kjolar, jackor och hela klädkollektioner.
Ebba slog igenom i USA redan 1950 under märket Countess Ebba von Eckermann – adliga titlar imponerade i Amerika. Men även Dior Boutique i Paris köpte in kjolar flera år i rad. I början på 1960-talet stod Ebbas hemindustri för tio procent av svensk textilexport!
1981 lades Ebba von Eckermann Textilier ner.
Utställningen på Sörmlands museum kureras av modejournalisten Lotta Lewenhaupt och scenografen Anna Bergman Jurell som även kommer att vara utställningens formgivare. Ett femtiotal plagg, både ur museets egna samlingar och inlån från olika håll, kommer att visas kompletterade med fotografier och filmer.
Utställningen öppnar 15 mars 2025 och visas till och med 11 januari 2026.
Visning i utställningen
Du kan besöka utställningen på egen hand under museets öppettider.
Under utställningsperioden erbjuder vi också korta, kostnadsfria visningar av utställningen. Du rekommenderas att förboka plats då antalet platser är begränsat.
Just nu kan du boka plats på visning:
Onsdag 26 mars klockan 17.00
Sörmlands museum släpper ny bok
I samband med utställningen släpper Sörmlands museum boken "Ebba von Eckermann – handvävt mode från Sörmland till Amerika" (samma titel som utställningen) med Lotta Lewenhaupt som författare och Carl Johan Hane som formgivare.
Boken är en fördjupning av utställningens innehåll. I den rikt illustrerade publikationen lär läsaren känna företagsledaren och konsthantverkaren Ebba von Eckermann och får se hur hon tog de vävda tygerna, modellerna och varumärket ut på en internationell modescen, från det sörmländska samhället Ripsa till Amerika. Boken belyser såväl framgångarna som motgångarna.