Tre kostymklädda personer poserar tillsammans
26 okt 2024 - 14 sep 2025 | Kommande utställning Dräkthantverk genom tid och fantasi

Cosplay Chronicles

I utställningen Cosplay Chronicles visar nio av Sveriges skickligaste cosplayare sina kreationer sida vid sida med dräkter och föremål ur Sörmlands museums samlingar.

Tre kostymklädda personer poserar tillsammans

Möt bland andra Totoro, Senua och Draculaura, några av de favoritkaraktärer från film, spel och serier som unga hantverkare gett liv åt genom ett kreativt och detaljrikt skapande.

Genom att ställa ut historiska klädedräkter sida vid sida med fantasifulla cosplaydräkter möts traditionellt hantverk med innovativa tolkningar, tekniker och material.

Sörmlands museum hoppas att utställningen fascinerar och inspirerar, samtidigt som den uppmuntrar besökarna till att utforska hantverkets värld – oavsett om det är genom historiska tekniker eller moderna cosplayprojekt.

Vad är Cosplay?

Cosplay, en förkortning av costume play, innebär att personer skapar och bär kostymer för att gestalta karaktärer från olika science fiction-dimensioner och fantasyvärldar.

Cosplay är en konstform, en gemenskap och en livsstil som under de senaste åren fått global popularitet. Entusiaster samlas på konvent och evenemang för att dela sin passion. Dessa tillställningar, som inkluderar rollspel och maskerader, tävlingar och shower, har rötter som sträcker sig tillbaka till de tidigaste formerna av maskeradens ursprung.