Män dricker öl i skogen
17 feb 2024 - 8 sep 2024 | Pågående utställning En utställning om öl

Bryggda berättelser

Öl har svalkat halsar hos nunnor, vikingar och hipsters och druckits av olika skäl under olika tider. För att släcka törsten och mätta hunger. För att få gudomliga krafter. Till vardag och till fest.

Män dricker öl i skogen

Utställningen Bryggda berättelser handlar om ölets historia, människors ölkonsumtion under olika tider, hemmabryggning och ölindustri. Och om varför 1970-talet var mellanölets och hånglets årtionde.

I utställningen visas föremål. Du får bland annat chansen att på nära håll betrakta den unika kronkåsan från 1500-talet, Joseph Wilhelm Wallanders målning Humleskörd i Askarboda samt en mängd fotografier från sörmländska bryggerier och öldrickande människor genom tiderna.

I utställningen visas också en nyproducerad film, i vilken sörmländska bryggare berättar. Se filmen här.

Hemmabryggning, industrialisering och hantverksbryggeri

När klosterväsendet växte fram i Norden på 1000-talet tog tillverkningen av öl fart på allvar. Det bryggdes öl både på stormannasäten och i stugor och i städerna utvecklades det redan under medeltiden ett yrkesbryggande.

Under mitten av 1800-talet introducerades lagerölet i Sverige. Det var ett öl som var lättare att brygga och lagra i större mängder. Det gjorde att en bryggerinäring på allvar kunde växa fram. Vid slutet av 1800-talet fanns bryggerier i nästan varje småstad, så även i Sörmland.

Men redan under 1900-talets början avstannade bryggerinäringens expansion och antalet bryggerier minskade drastiskt. Under senare delen av 1900-talet fanns bara ett fåtal bryggerier kvar i Sverige.

Under 2000-talet har det åter igen grundats en mängd nya hantverksbryggerier runt om i Sverige. I utställningen fördjupar vi oss i sörmländska bryggerier, både historiska och nutida.

Korta visningar i utställningen

Du kan besöka utställningen på egen hand under museets öppettider. Vi erbjuder också korta, kostnadsfria visningar av utställningen. Du rekommenderas att förboka plats då antalet platser är begränsat.

Onsdag 28 februari klockan 17:15
Fredag 1 mars klockan 14
Onsdag 27 mars klockan 17:15
Söndag 14 april klockan 11 

Möjligt boka egen visning

Är ni en grupp som vill boka en egen visning i utställningen? Vänligen läs mer här.

Författarsamtal: Den nya ölkulturen

Onsdag 27 mars klockan 17.45.

Sanna Lindberg är ölexpert på Dagens Nyheter och TV4, författare och utsedd till Årets Kulturbärare inom svensk hantverksöl 2023. Är aktuell med boken "Den nya ölkulturen" som utsågs till vinnare i kategorin "Dryckeslitteratur, bästa ölbok" av Svenska Måltidsakademien 2023.

Boken handlar om bryggeriet som den nya mötesplatsen, om ipans intåg, utmaningarna med att brygga helt och hållet inhemskt och hur man bäst parar öl och mat. Historia, samtid, fakta, inspiration - en bok för alla som gillar öl, och för dem som påbörjar sin ölresa här.

Drop in. Fri entré.

Ölprovning

Onsdag 17 april klockan 18.00.

Öljournalisten Sanna Lindberg är aktuell med boken "Den nya ölkulturen" och håller en provning på samma tema. Sanna berättar hur det kommer sig att just Sverige blev ett av världens mest dynamiska ölländer, samtidigt som ni tillsammans provar fem olika ölstilar som alla kommit med den nya eran.

I priset, 395 kr, ingår provning av fem olika ölsorter samt enklare tilltugg till respektive glas.
Åldersgräns: 18 år

Köp biljett här