Tillbaka
Video

Kungariket Udden

Har du hört talas om Kungariket Udden? Där styrde kung Govert och drottning Sofie. De var bara barn när de blev kung och drottning över Udden på 1840-talet. I denna visning får du se arkivmaterial som finns kvar från kungariket, från Sörmlands museums arkiv.

20 maj får vi veta att "Hennes Majestät Drottningen har sagt att hon ej vill regera längre ty det är tråkigast bland allt"
Låter det inte lite konstigt? Har du inte hört talas om Kungariket Udden tidigare? Det är inte så konstigt.

Govert och hans yngre systrar hade hittat på Kungariket Udden! Det var deras fantasivärld, där mycket spännande hände. De verkar ha lekt detta rollspel under lång tid, flera år på 1840-talet. Och verkar ha varit väldigt engagerade.

De har lämnat väldigt mycket arkivmaterial efter sig, som nu finns i Sörmlands museums arkiv. Spår efter några barns fantasivärld och lek för nästan 200 år sedan.

Barnen har ritat en karta över Kungariket Udden. Där ligger bland annat lekstugan, Norrköping, Nyköping och en fästning. Udden hade en flagga och en egen vapensköld.

Kungariket hade även en egen grundlag som reglerade samhället. De gjorde egna pengar, förde bokföring över utgifter, hade möten och förde protokoll, skickade brev och så vidare.

De gav också ut en egen tidning, som tar upp händelser i kungariket. I en tidning från 12 april 1849 får vi veta att riddare Wrangel har drabbats av en stor olycka och brutit sin högra arm. Och en stor och rar ål finns till salu hos g. Syren. I en annan tidning beskriver de hur skatten fungerar och vad pengarna går till. Bland annat skadedjurens bekämpande och tidningens utgivande.

Men leken är inte bara en fantasi. Här finns många kopplingar till den tidens samhälle. Govert och hans systrar växte upp vid Forssa bruk i Östra Vingåker. Efternamnet var Indebetou, pappan var brukspatron, familjen ägde alltså bruket. Man kan gissa att någon vuxen har haft ett finger med i leken, att det har funnits en pedagogisk tanke – nämligen att barnen skulle lära sig hur samhället är uppbyggt och fungerar. Som vuxen blev Govert brukspatron, precis som sin pappa. Men senare flyttar han in till Nyköping och arbetar då som bankdirektör. En av hans yngre systrar blev faktiskt barnboksförfattare!