Tillbaka
Video

Bertil Nymans Amerikakoffert

Charlotta Dahlén står i magasin två på Sörmlands museum och berättar om en koffert inköpt inför en resa till USA 1949.

Det här är en så kallad Amerikakoffert. Från slutet av 1800-talet fram till tidigt 1920-tal emigrerade runt 1 miljon människor från Sverige, de flesta till Amerika. Främst var det fattiga lantarbetare, torpare som inte hade tillgång till egen mark som åkte. I Amerika, "frihetens och möjligheternas land" kunde de köpa billig jord att starta ett nytt liv. Under resan till det nya livet i Amerika förvarade emigranterna sina tillhörigheter i en sådan här koffert. Den blev en symbol för utvandringen.

Just den här kofferten har tillhört Bertil Nyman, som åkte till USA för att jobba i slutet av 1940-talet. Bertil kom från en medelklassfamilj i Nyköping, och gjorde sin resa långt efter att Sverige var ett utvandrarland. Det var Bertils mamma som gjorde i ordning kofferten. Den innehöll bland annat hemvävda linnevaror som sängkläder. De skulle Bertil ha med sig för att inte komma till USA som en fattiglapp.

Men enligt Bertil verkar linnet mest ha blivit liggande i kofferten. Värdfamiljen han bodde hos under resan hade nämligen gott om egna sängkläder.