Logotyp

Tures kamera

En gammal kamera med glasplåtar.

En dag år 1915 passerar en fotograf en liten gård utanför Strängnäs. Där träffar han Ture och Karolina. Under besöket blir Ture nyfiken och vill lära sig mer om fotografering och kameror. Det visar sig bli ett intresse som håller hela livet. Vilken tur för Ture! Och för oss! Idag finns nämligen mer än två tusen av hans bilder kvar.

 

Här kan du se en del av Tures bilder. Vad berättar de om hur det var att bo på ett torp i Sörmland under början på 1900-talet?

Familjen på Karlabyå

1914 flyttar det nygifta paret Ture och Karolina Ärlund in på torpet Karlabyå i Härad utanför Strängnäs. Med följer också Karl som är Karolinas son från ett tidigare äktenskap. När Karl blir vuxen gifter han sig med en kvinna som heter Edit och tillsammans får de sonen Börje. Men Karl flyttar inte hemifrån utan bor kvar på torpet med sin nya familj.

Svartvit bild med fyra vuxna och ett barn står uppställda på gårdsplanen, två hus i bakgrunden.

Här står hela familjen framför torpet Karlbyå år 1929. På bilden ser vi från höger: Ture, Karolina, Karl, Edit och lilla Börje längst fram.

Ture skaffar en kamera

Ett år efter att den lilla familjen flyttade in råkar en fotograf ha vägarna förbi Ture och Karolinas torp. Ture blir nyfiken och börjar ställa frågor om fotografering. Fotografen lär Ture att hantera en kamera, och visar hur bilder framkallas och kopieras.

Ture är fast! Han skaffar sig snabbt en egen kamera och fotar nästan jämt. Favoritmotiven är den egna familjen på torpet och människor som är på besök. Det spelar ingen roll om det är vardag eller fest, Ture fotar ändå. Ibland låter han någon annan sköta kameran och dyker då själv upp på bilderna.

Magasinkamera med tre glasplåtar liggande framför.

Tures första kamera som han skaffade 1915. Denna typ av kamera kallas magasinkamera.

Tures bilder

Nu är det dags att titta på några av de bilder som Ture tog med sin kamera. På bilderna ser du Ture och hans familj men också släkt och vänner. De flesta av barnen på bilderna är lille Börjes kusiner.

Titta igenom fotoalbumet och fundera på frågorna:

Frågor:

  • Vad berättar bilderna om livet på torpet Karlbyå?
  • Hur tror du det var att växa upp på torpet Karlbyå?
  • Hur skiljer sig ditt liv från barnens liv på Karlabyå?

 

Svartvit gruppbild utomhus.
En kvinna handmjölkar en ko i skuggan av ett träd.
Spädbarn nerbäddad i korg.
Två personer sitter på en åker och plockar potatis som läggs i en korg.
Två män slaktar en gris.
Kvinna med förkläde matar höns.
Kvinna vid vävstol, fönster i bakgrunden.
Ett barn sitter barbacka på en häst, en kvinna står framför och håller i tömmarna.
Svartvit bild med ett arbetslag bestående av män från barn till vuxen ålder, framför en ladugårdbyggnad.
Två små barn håller hand.
En man med ett litet barn på axlarna.
En ung kvinna göra akrobatiska konster på en trappa, ena benet bakom nacken.
Svart vit bild, fem personer arbetar på en åker med liar i händerna.
Två män hugger ved med en maskin, stor vedhög runt omkring.
Flera meter hög hödös, häst och personer framför.
Ett litet barn på en trähäst med hjul.
En äldre kvinna sträcker fram något mot ett litet barn.
Gruppfoto, ett 60-tal finklädda personer utomhus.
En liten pojke med en hund.
Man och kvinna med cyklar gåendes på landsväg, hus i bakgrunden.
Ett par sover i en utdragssoffa.

 

 

 

En kort kamerahistoria

Ok, nu har du fått lära känna Tures familj lite närmare. Kanske blev du inte superimponerad av alla Tures bilder. Men att sköta en kamera var en helt annan sport på den tiden.

Idag kan ju nästa vem som helst ta läckra bilder med sin telefon. Men att äga en kamera var ingen självklarhet för hundra år sedan. Vi ska därför titta lite på hur det kamerans historia och hur kameror funkade på Tures tid.

De första kamerorna

Nu använder nästa alla digitala kameror, men på Tures tid var det analogt som gällde. Själva idén med kameror började utvecklas redan på 1700-talet. 

Den första fototekniken som blev känd på allvar kom 1839 alltså ungefär 75 år före Ture skaffade sig en kamera. Men då var det i princip omöjligt att fota människor eller djur. Det som fotades behövde nämligen vara helt stilla i ungefär 10 minuter för att bilden inte skulle bli suddig. Så de första kamerorna användes mest för att ta bilder på hus och prylar.

Två män på en tandemcykel, en kvinna på ett släp efter cykeln.

Ture skjutsar Karolina tillsammans med skogsvaktare Arvid Svensson år 1940. Denna bild hade inte gått att ta med tidiga kameror från 1800-talet.

En bild i taget

Senare under 1800-talet kom flera nya tekniker som gjorde det möjligt att börja fota levande varelser. Men det var krångligt nog ändå. Varje bild krävde både långa förberedelser och efterarbete i form av så kallad framkallning. En vanlig teknik på den här tiden var att använda små rutor av glas, så kallade glasplåtar. Glasplåten skulle först doppas i en blandning av olika kemikalier för att sedan sättas på plats i kameran. Efter själva fotograferingen skulle bilden framkallas i ett speciellt laboratorium som kallas mörkrum. Om kemikalierna hann torka var bilden förstörd. Fotografen hade dessutom bara tio minuter på sig från förberedelse till färdig bild. Detta gjorde det riktigt lurigt att fota utomhus och tekniken användes mest i särskilda fotoateljéer.

Kamera, kameraväska och glasplåtar.

 

Resande fotografer

Allt detta joxande gjorde att det nästa bara var proffs som höll på med fotografering. Men så småningom utvecklades torra glasplåtar. Den stora skillnaden var att det nu inte lika bråttom att framkalla bilden i ett mörkrum. Nu kunde fotografer börja resa omkring och fota allt möjligt. Själva bilderna kunde framkallas senare. Så småningom kunde folk som inte arbetade med fotografering skaffa sig en kamera, även om det var ganska dyrt. Och trots förenklingen var det fortfarande mycket du behövde kunna för att fixa dina egna bilder. Det är ungefär dit vi har kommit när Ture upptäcker sitt nya intresse.

 Frågor:

  • Vad är den största skillnaden mellan Tures fotografier och bilder som vi tar idag?
  • Hur är bilder som källa till historien? Vilka fördelar och nackdelar har bilder som källa?

Tusentals sparade bilder

Tures fotointresse höll i sig och idag finns mer än 2000 av hans bilder kvar. Bilderna är från tiden då han skaffade sig sin första kamera och sträcker sig fram till 1940-talet. Det är en period på mer än 20 år. Men det handlar förstås inte om digitala bilder på en hårddisk, sticka eller i molnet. Nästa alla bilderna finns på glasplåtar.

 Fråga

  • Tror du att dina egna bilder kommer finnas kvar lika länge som Tures?
Hopfällbar bälgkamera, "klappkamera", med trästomme och metallbotten.

 

Gå vidare 

Lektion 2 innehåller sex övningar. Du har precis genomfört övning 2.