En solig dag 1959 är den 13-årige pojken Håkan ute på fisketur i Mälaren tillsammans med sin pappa och en kompis. I närheten av en liten ö böjer sig Håkan över relingen på den lilla båten och tittar ner i det klara, grunda vattnet. Plötsligt får han syn på något på botten, bara en halv meter ner. Han sticker ner armen i vattnet och får tag på något. Något tungt och glänsande...
Vad var det egentligen Håkan hittade den där sommaren och vad hände sedan? Ta reda på mer om Håkans fynd med hjälp av ett antal källor.
Börja med att läsa de två tidningsartiklarna från 1959. Försök sedan svara på frågorna nedan. Skriv upp svaren på ett papper.
Frågor
- Vad var det Håkan hittade?
- Var hittade han fyndet?
- Hur gammalt är fyndet ungefär?
- Är fyndet värdefullt? I så fall hur värdefullt?
Nu är du förstås sugen på att se Håkans fynd. Skrolla vidare för ta en titt.
Läs nu meddelandet som skickades några dagar senare av chefen på Sörmlands museum. Försök svara på frågorna nedan utifrån informationen i meddelandet. Skriv upp svaren på ett papper.
Frågor
- Hur beskriver museichefen att fyndet gick till? Skiljer sig beskrivningen från tidningsartikeln?
- Vad skriver museichefen om föremålets värde? Stämmer det med vad som står tidningsartikeln?
- Får Håkan behålla fyndet?
Nu undrar du förstås vad som hände sedan och om Håkan fick någon hittelön för sitt fynd.
Nej, det slutade med att ett antal allvarliga herrar kom och hämtade kannan och den hamnade sedan på Strängnäs museum.
Men uppståndelsen kring fyndet och tidningsartiklarna gjorde att fler blev intresserade. En man som hade en TV-affär i området där Håkan bodde tyckte att detta var ett bra tillfälle att göra lite reklam. Han gav därför Håkan en TV och såg noga till att alla fick veta detta.
Fundera på
- Tycker du att en TV var en rättvis belöning för fyndet?
- Hade det varit någon skillnad om en vuxen person hade hittat kannan?
Fyndplatsen
Om du klickar på länken här nedanför kommer du till en karta över fyndplatsen. På kartan hittar du också några andra intressanta historiska lämningar i området. Längst ner finns information om lämningarna som kommer från det så kallade fornminnesregistret. Studera kartan noga och försök svara på frågorna. Skriv upp svaren på ett papper.
Frågor:
- Ger kartan några ledtrådar till varför kannan hittades just här?
- Hur tror du det gick till när kannan hamnade i vattnet?
Bra jobbat! Nu vet du lite mer om Håkans fynd och kanske har du också en egen tanke om hur den hamnade i vattnet en gång i tiden. Men vad vet vi egentligen om vad som hände?
Ja, det är mycket vi inte vet om den så kallade Vargholmskannan som Håkan hittade. Men en del saker kan vi vara rätt säkra på. För det första är kannan gjord av tenn, en mjuk metall som i färgen påminner lite om silver. Kannans form och de fina detaljerna på handtaget visar att den tillverkades någon gång i början av 1500-talet, förmodligen i Sverige. Den är så stor att den nog har använts som en sorts serveringskanna för öl eller vin. Det handlar också om ett ovanligt föremål så vi kan också vara överens om att det är ganska värdefullt.
Men hur hamnade den i vattnet vid ön Vargholmen undrar du? Ja, det går tyvärr inte att svara på den frågan helt säkert. Men att ruinerna av ett kloster ligger så nära fyndplatsen är spännande. Kanske hörde kannan till klostret?
Under 1500-talet stängdes de flesta kloster i samband med reformationen. Vi vet faktiskt att klostret Vårfruberga var en av de första som stängdes av Gustav Vasa och att han kastade ut nunnorna därifrån. Gustav Vasa var också riktigt sugen på att norpa värdefulla föremål från de kloster som han precis hade stängt. Kanske var det någon som tog med sig kannan i samband med detta för att gömma den från kungens män?
Eller så hör kannan ihop med någon av de medeltida skeppsvrak som finns i området. Kanske gick ett skepp på grund nära Vargholmen på den här tiden? Lyckades i så fall någon eller några från båten ta sig iland på ön? Ville de i så fall rädda den fina kannan men råkade tappa den i vattnet?
Ja, dessa frågor kommer vi nog aldrig få svar på. Kannan står idag i Sörmlands museums magasin och ruvar på sin hemlighet...
Föremål i museimagasin.
Lektion 2 innehåller sex övningar. Du har precis genomfört övning 1.